fbpx

Amenzi + Educație civică = Love

Prin acest articol facem publică comunicarea dintre Grow Up Romania și ADP Sector 2 referitoare la proiectul “Panouri mai eficiente cu reguli în locurile de joacă” și tragem un semnal de alarmă asupra colaborării dintre cetățeni și autorități, care din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie una mult mai umană. Cu această ocazie explicăm scopul acțiunilor și proiectelor noastre – deci scuzați lunga introducere, dar vrem să vă oferim întreg contextul.

Proiectele Grow Up Romania

Prin proiectele demarate de Grow Up Romania ne dorim să creștem sentimentul de apartenență la oraș și să motivăm cetățenii să acționeze și să se responsabilizeze pentru a-și crea un mediu mai confortabil în afara casei (în jurul blocului, în parc, în drum spre birou, etc).

Facem asta informând cetățenii despre obligațiile legale și de bun simț (strânsul excrementelor de câine, parcatul corect, fără să blocăm trotuare sau treceri de pietoni, interzicerea fumatului în locurile de joacă, prevenția răspândirii bolilor în sezonul rece), atrăgând atenția asupra pericolelor la care ne supunem atunci când nu respectăm aceste reguli.

Deși nerespectarea obligațiilor legale ar trebui sancționată prin amendă, considerăm că și informarea proactivă și educația cetățenească pot schimba mentalități pe termen lung. Prin campanii de informare, cetățenii încep să conștientizeze, să observe și chiar să participe activ în rezolvarea problemelor din spațiul civic. Amenzi + Educație civică = Love.

În toate materialele și campaniile Grow Up Romania folosim mesaje clare și concise, cu grafică ușor de înțeles și reținut. Și da, cu mult galben 🙂

   

Campania „Panouri eficiente cu reguli în locurile de joacă”

Cu această atitudine proactivă de a susține efortul autorităților pe partea de promovare a mesajelor civice și a respectării regulilor am pornit proiectul “Panouri mai eficiente cu reguli în locurile de joacă”. Pe scurt, ne dorim să punem la dispoziția autorităților o grafică mai prietenoasă pentru panourile din locurile de joacă. Ele sunt complet ignorate și devin locul preferat pentru mâzgăleală cu graffiti.

Ne-am făcut temele înainte de a porni la drum:
– am analizat situația curentă a panourilor din mai multe sectoare
– am realizat un mic research online pentru a vedea exemple din alte orașe
– am făcut un mini-sondaj la care au răspuns 136 de părinți din care am dedus nevoile lor

În urma tuturor informațiilor strânse, am realizat o propunere de design prietenos, ușor de înțeles. Ne-am dorit să exemplificăm foarte clar regulile din locurile de joacă, prin mesaje pozitive și apel la bun simț. Am publicat materialele pe pagina noastra de Facebook și feedback-ul exterior din online a fost unul pozitiv.


*Folosirea identității ALPAB este doar pentru un scop demonstrativ. 

Panourile cu reguli sunt un instrument important și necesar de educație urbană, ușor de implementat. Raționamentul nostru a fost că odată ce te lovești de același mesaj, la intrarea și ieșirea din locul de joacă, la fiecare vizită — cu atât îl reții mai ușor. Dacă mesajul este și plăcut vizual, șansele de a se împământeni anumite reguli (deci și de a le respecta) cresc exponențial. Știm, de la un simplu panou la a schimba comportamente e cale lungă. Dar repetăm: Amenzi + Educație civică = Love.

Interacțiunea cu autoritățile

Cum au primit autoritățile propunerea noastră? Am obținut o vizită cu Viceprimarul Sectorului 2 (dl. Dan Cristian Popescu), care a rezonat cu mesajele noastre și ceea ce încercăm să facem. I-a plăcut atât campania “Strânge după câinele tău”, cât și propunerea vizuală de panouri cu reguli pentru locurile de joacă. Cu acordul dl. Viceprimar, am fost direcționate către ADP Sector 2 (aflată sub conducerea dl. Alin Vasilică Drugău) pentru a implementa un proiect pilot cu scopul de a testa utilitatea ambelor tipuri de panouri propuse de noi.

Însă în cadrul audienței cu ADP S2, atitudinea personalului prezent a fost total diferită, propunerile noastre fiind luate în derâdere și desființate folosind apelative precum “încercăm să reinventăm roata” sau că vrem să “ne jucăm cu bani publici”. Atitudinea ușor agresivă, ironică, de superioritate din această întâlnire și din comunicările ulterioare ne-a dat de înțeles că nu există deschidere din partea ADP S2 de a purta un dialog cu cetățenii, de a asculta și a integra propuneri din spațiul civic (deși ei susțin chiar opusul). Am povestit despre asta cu EduPedu, care ne-au susținut cauza și au relatat experiența acestei vizite oficiale.

În urmă articolului EduPedu, comunicarea a continuat în scris – și ne bucurăm, pentru că astfel puteți trage singuri concluziile asupra tonului folosit. Am primit un mesaj oficial de la ADP S2 în care am fost mustrate că i-am vorbit “de rău” în presă și am fost acuzate că vrem să ne folosim de acest proiect să ne promovăm, doar pentru că am am insistat ca logo-ul Grow Up Romania să rămână pe panouri, dat fiind că am oferit gratuit cercetarea, ideile și grafica proiectului. Le-am răspuns civizilizat, argumentând și explicând calm acțiunile și dorințele noastre.

Am dorit să facem public acest schimb de mesaje pentru a semnala modul (atitudinea, tonul) în care autoritățile se adresează propunerilor venite din spațiul civic, și în care suntem tratați de anumite persoane aflate în slujba cetățenilor. Din păcate nu este una de susținere, de colaborare, de găsit soluții comune, ci una de atac și pus la colț. Nu generalizăm în niciun fel, mai ales în această perioada sensibilă în care ies la iveală tot mai multe abuzuri ale funcționarilor publici. Am întâlnit în proiectele noastre persoane competente și dedicate, dornice să colaboreze cu cetățenii pentru rezolvarea problemelor din spațiul public. Nu descurajăm în niciun fel colaborările cu autoritățile, doar vă povestim cum am avut noi „ghinion” de data aceasta.

Lăsăm mai jos corespondența, concluziile le trageți singuri. De menționat că se pierde mult în comunicarea scrisă, deci poate mesajele transmise nu au fost percepute corespunzător de niciuna dintre părți.

9 Mai – Email-uri cu concluziile întâlnirii cu dl. Viceprimar S2 (PDF)
12 Iunie – Publicarea articolului de către EduPedu (link)
11 Iulie – Primul răspuns ADP S2 (PDF)
24 Iulie – Răspunsul Grow Up Romania (PDF)
30 Iulie – Al doilea răspuns ADP S2 (PDF)

Concluzii

Suntem de acord cu unele puncte menționate de ADP S2 în corespondență:
– necesitatea unui sondaj cu eșantion mai mare de cetățenii din Sectorul 2 pentru a avea rezultate relevante (care se aplică la sectorul respectiv)
– nu avem niciun drept să contestăm utilitatea panourilor existente, atâta timp cât nu am făcut un studiu amănunțit în privința asta, și nici cetățenii nu s-au plâns de ele
– prioritățile ADP S2 nu sunt aceste panouri, ci zonele verzi îngrijite, curățenia în parcuri și grădini, locurile de joacă echipate corespunzător

Mai avem de învățat, nu este decât a două încercare de a realiza un proiect alături de autorități (după reușita cu Primăria Sector 6 în campania “Strânge după câinele tău”), recunoaștem că nu știm toate procedurile legale de a implementa efectiv o idee. Speram însă că putem colabora cu autoritățile pentru acest proiect, bazându-ne pe experiență lor de până acum (de validare a ideilor prin discuția cu cetățenii, de implementat proiecte pilot, de respectat legislația în vigoare). Noi doar ne-am oferit ajutorul de a susține respectarea regulilor în locurile de joacă pentru copii. Puteau să ne spună că din punctul lor de vedere aceste panouri nu sunt o idee bună, și atât. Sau puteau să vină cu sugestii de îmbunătățire și să ne ajute să o construim împreună.

Noi nu vom insista pe subiect, sa nu devină, citez, un „never ending story”. Dar nu înseamnă că abandonăm campania – vom discuta despre asta și cu celelalte Primării de Sector, în speranța că vor fi mai receptivi. Pe lângă joburi full-time și timp petrecut cu cei mici, resursele noastre sunt prea mici pentru a ne bate cu morile de vânt. Preferăm să investim energie în colaborări care aduc o schimbare pozitivă în comunitatea de părinți din București și implicit în viețile copiilor noștri. Ținem aproape!

Share: