Strânge după câinele tău

Campania „Strânge după câinele tău” a pornit din dorința de a ne simți mai confortabili în orașul nostru, de a ne lăsa copiii să se joace liniștiți în iarbă în parcuri și de a ne plimba pe trotuare nestingheriți. Așa cum v-am obișnuit, vom merge tot pe o abordare specifică Grow Up Romania – adică aceea de a apela la bunul simț al cetățeanului, la informarea lui corectă, la dorința de a contribui prin acțiuni simple la un oraș mai child friendly. Campania este adresată către posesorii de patrupede care nu strâng după cățeii lor.

Pe lângă faptul că sunt neplăcute, excrementele de animale lăsate în spațiile verzi sau pe trotuare se pot dovedi extrem de periculoase în cazul câinilor nevaccinați și nedeparazitați regulat, așa cum ne confirma dna dr. pediatru Ilinca Tranulis în video-ul de mai jos. Nu trebuie nicidecum limitată interacțiunea dintre copii și căței, sunt foarte multe beneficii din joaca alături de animale și grija față de ele. Video-ul prezintă pericolele și regulile de igiena în cazul patrupedelor cu stăpâni mai puțin responsabili care nu strâng excrementele și nu îi vaccinează sau deparazitează.

Aceste reguli de bun simț au fost validate și de dr. Cristian Cristea, medic veterinar de la clinica Pet Stuff:

Găsiți aici toate video-urile realizate în cadrul campaniei.

 

Cum poți să te implici?

1. Lipeste stickere în zonele frecventate de persoane cu câini (coșuri de gunoi / stâlpi – nu pe bunuri private însă!). Este un mic gest de informare și de a le aduce aminte să fie cetățeni responsabili.

2. Lipește posterele la ieșirea din bloc / în lift / la avizier, cu acordul asociației de proprietari, pentru a le aduce aminte locatarilor posesori de câini să nu plece la plimbare fără materialele necesare.

3. Trimite sesizări Primăriei de Sector să instaleze coșuri cu pungi pentru excrementele cățeilor în zona ta, utile pentru cei care uită acasă materialele necesare.

4. Promovează campania „Strânge după câinele tău” online (Facebook, Instagram) și offline (cabinete veterinare, magazine pentru animale) – cu cât va ajunge la mai mulți oameni, cu atât va fi mai eficientă.

 

Materiale pe care le punem la dispoziție:

👉 KITUL CAMPANIEI
Poți comanda Kitul Campaniei „Strânge după câinele tău” care conține 5 postere A4 și 20 de stickere direct de la noi.

COMANDĂ KITUL 

Sau poți printa variantele alb-negru ale materialelor noastre acasă.

👉 MODEL DE SESIZARE
Pentru cei care uită acasă materialele necesare, coșurile cu dozatoare de pungi pentru excrementele cățeilor sunt foarte utile. Așa nu vor mai exista scuze. Trimite sesizări Primăriei de Sector să instaleze astfel de coșuri și în zona ta. [MODEL DE SESIZARE]

👉 INFORMAȚII LEGALE
În România, legea este foarte clară: dacă scoți la plimbare animalul de companie fără materialele necesare pentru a curăța după el, primești amendă (între 200 – 500 lei pentru persoane fizice / 200 – 1000 lei persoane juridice). Amenda poate fi aplicată doar de Poliția Locală.

 

Colaborări cu autoritățile

✌️ SECTOR 6  – AUGUST 2018: Revenim cu vești bune: campania „Strânge după câinele tău” este acum susținută în Sectorul 6 de Primăria S6, Poliția Locală S6 și Urban SA (compania de salubritate din S6). Veți găsi postere și flyere gratuite la casieriile Urban SA și Primăria S6, iar agenții de poliție din sector vor împarți flyere posesorilor de patrupede și magazinelor de profil. Este prima noastră colaborare cu instituțiile publice și ne bucurăm că administrația se implică în acțiuni de educație urbană pentru un oraș mai curat. Sperăm ca și celelalte sectoare să se alăture oficial campaniei.

✌️SECTOR 2 – NOIEMBRIE 2018: Poliția Locală S2 s-a alăturat campaniei „Strânge după câinele tău”. Agenții de poliție din Sectorul 2 vor împarți flyere posesorilor de patrupede în timpul acțiunilor de informare și avertizare.

✌️SECTOR 1 – NOIEMBRIE 2019: Primăria S1, ADP S1 și Poliția Locală S1 susțin demersurile Grow Up Romania printând și distribuind gratuit materiale locuitorilor Sectorului 1.

Am contactat și Primăria Generală, STB (pentru display digital în autobuzele Otokar), Primăria S3, S4 și S5, dar fără succes încă. Insistăm pentru o colaborare cu autoritățile pentru că susținem sintagma Amenzi + Educație civică = Love. Deși nerespectarea obligațiilor legale ar trebui sancționată prin amendă, considerăm că și informarea proactivă și educația cetățenească pot schimba mentalități pe termen lung. Prin campanii de informare, cetățenii încep să conștientizeze, să observe și chiar să participe activ în rezolvarea problemelor din spațiul civic.

Când folosiți materialele trebuie să păstrați sigla Grow Up Romania și textul ”O inițiativă Grow Up Romania”. Dacă nu respectați aceste lucruri, utilizarea materialelor se consideră furt de proprietate intelectuală.

Dacă reprezentați o instituție publică sau persoane juridice trebuie să ne cereți acordul în scris înainte de a folosi materialele realizate de Grow Up Romania.

Mulțumim pentru înțelegere.

Share: