fbpx

Panouri mai eficiente cu reguli în locurile de joacă

Indicatoarele și panourile sunt o modalitate de a informa corect cetățenii despre anumite reguli și sancțiuni legale despre ce putem și ce nu putem face în spațiile publice – în acest caz, destinate copiilor.

Sunt ele însă și o modalitate eficientă de a transmite aceste reguli, de a schimba comportamente? Cu siguranță sunt un instrument important și necesar de educație urbană, des folosit. Însa eficiența lor depinde de modul în care sunt realizate și implementate.

Realitatea este că aproape nimeni nu stă cu privirea, în medie, mai mult de 3 – 5 secunde pentru a citi un indicator. În teoria comunicării eficiente se știe clar că tindem să reținem doar 10% din ceea ce auzim și 20% din ceea ce citim. Procentul crește însă la 80% atunci când comunicarea este una vizuală și clară (imagini deci, și nu text).

„A picture is worth a thousand words. An image makes sense to everybody despite cultural, geographical, ethnic or language differences among people.”

De aceea este absolut necesar ca mesajele de pe indicatoare și panouri să fie clare, concise și evidente.

În alte orașe civilizate se respectă aceste reguli de comunicare:

Din păcate panourile de la locurile de joacă din București, indiferent de sectoare, conțin enorm de mult text și prea puțină comunicare prin intermediul elementelor vizuale. Astfel, aproape nimeni nu le citește, ele fiind ignorate de cetățeni și deci, inutile.

Situația curentă – exemple din parcuri din București:

Hai să vedem cum ar arăta un panou mai eficient!
Am creat un chestionar online pentru a înțelege mai bine nevoile părinților cu privire la regulile de bun simț necesare în locurile de joacă pentru copii. De asemenea ne-a interesat să vedem și cum reacționează când observă persoane care nu le respectă.

Chestionarul „Panourile cu reguli din locurile de joacă” a fost completat online de 136 de părinți din București, în perioada Aprilie – Mai 2019. Concluziile chestionarului ne-au confirmat că panourile existente sunt greu de înțeles sau observat și că este necesară o simplificare și o nouă abordare a lor.

Am deschis un dialog cu autoritățile (momentan Primăria S2 și ADP S2, și ALPAB, urmează să contactăm și celelalte ADP-uri de Sector) cu privire la introducerea în locurile de joacă a unor panouri noi, cu o grafică simplă, prietenoasă, ușor de înțeles de toți cetățenii privind regulile pe care trebuie să le respecte. Aceastea ar veni în completarea panourilor actuale deja existente, cu foarte mult text, sau le-ar înlocui complet.

Deși Primăria S2 s-a arătat deschisă în a implementa aceste panouri, ADP S2 consideră încă inutilă „investiția”. Noi vom insista și sperăm că vor lua mai în serios propunerile noastre, având în vedere argumentele prezentate mai sus și susținerea cetățenilor.

Propunerile vizuale Grow Up Romania s-au conturat având ca bază rezultatele chestionarului, studii de urbanism și exemple din alte țări. Ne-am dorit să promovăm mesaje pozitive, cu apel la bunul simț al cetățeanului prin informarea lui corectă, folosind simboluri simple, ușor de înțeles.

*Folosirea identității ADP S2 și ALPAB este doar pentru un scop demonstrativ. 

Știm că panourile iligibile nu sunt singurul motiv pentru care nu se respectă regulile în locurile de joacă – însă o serie de mesaje simple, afișate corect, întâlnite constant în drumul cetățenilor, vor influența pozitiv comportamentele tuturor, pe termen lung.

 

Share: