fbpx

Campania #ParchezNuBlochez

Proiectul #ParchezNuBlochez este o campanie de informare și responsabilizare civică adresată celor care parchează ilegal mașinile: ocupă în totalitate trotuarele, blochează trecerile de pietoni sau stațiile de autobuz, îngreunând astfel accesul pietonilor.

Sunt copii singuri care se întorc de la școală, părinți cu cărucioare, persoane cu dizabilități nevoite să meargă pe stradă, printre mașinile care trec în viteză, pentru că nu au loc pe trotuar. Prin mesaje clare și concise, dar și exemple de bună practică, apelăm la bunăvoința șoferilor, cu scopul de a-i impulsiona să dea dovada de empatie și să parcheze mai atent, respectând spațiul pietonilor.

Implică-te și tu:

Te poți alătura ușor inițiativei parcând corect și folosind materialele noastre:

  • FLYERE: Distribuie flyerele informative #ParchezNuBlochez acolo unde consideri necesar – fie direct șoferilor, fie puse pe mașinile parcate ilegal (NU zgâriem mașini și nici NU îndoim ștergătoare – ne dorim o societate civilizată fără agresivitate în care să ne respectăm reciproc)
  • STICKERE: Lipește pe mașina proprie stickerul #ParchezNuBlochez, oferind un exemplu personal de parcat corect
  • POSTERE: Afișează posterele #ParchezNuBlochez în zone cu trotuare des ocupate de mașini sau în zone de interes pentru șoferi, ca un reminder de bun simț
  • ONLINE: Promovează în online mesajele campaniei

👉 Poți comanda materialele noastre aici:
COMANDĂ KITUL #PARCHEZNUBLOCHEZ – kitul conține: 10 postere (A4), 2 stickere (10×10) și 30 flyere (10×10) „Parchez nu blochez”. Sau poți printa acasă varianta alb-negru.

Educație civică + Amenzi = Love

Pe lângă informarea șoferilor, ne dorim să deschidem un dialog cu Poliția Locală pentru a sublinia importanța aplicării amenzilor. Vă reamintim că:
– Oprirea neregulamentară se sancționează cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte penalizare (1 punct amendă = 145 lei)
– Staționarea neregulamentară se sancționează cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare (1 punct amendă = 145 lei)

Informaţii legale: Conform HG 965/2016 intrată în vigoare pe 21.01.2017 parcarea maşinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există spaţii special semnalizate în acest sens şi dacă este respectat culoarul pentru pietoni de 1m lăţime. Poliţia Locală de Sector este responsabilă pentru a amenda maşinile parcate neregulamentar, aşadar vă încurajăm să faceţi sesizări la numerele de telefon de mai jos.
Important de reținut: angajații Poliției Locale pot aplica amenzi doar celor prezenți la mașină în momentul verificărilor. Altfel, ne putem adresa doar la Brigada Rutieră (email: [email protected]; tel: 021 9544), care pot identifica și sancționa șoferii și fără ca aceștia să fie prezenți la locul faptei.

Testimoniale:

„În drumul meu astăzi, acolo unde nu am putut trece cu căruciorul și am fost nevoită să o iau pe carosabil (unde nici trotuarul opus nu era o opțiune), am plasat finuț flyerul #parcheznublochez. Culmea e că două dintre mașini aveau sticker cu „baby on board”, deci sper să empatizeze cu mesajul și să fie mai atenți data viitoare când parchează.” – Dana O.

“În traseul cu cel mic spre grădiniță treceam zilnic pe lângă o mașină de tip JEEP parcată pe trotuar – în fiecare zi în același loc. Nu ocupa chiar tot trotuarul însă mă chinuiam un pic să trec cu căruciorul pe lângă ea, fiind și lângă o trecere de pietoni. Într-o zi aveam la mine flyerul Grow Up Romania #parcheznublochez așa că am decis să-l pun în parbriz, poate lasă mai mult loc liber când parchează, să putem circula nestingheriți. Mă bucur să vă spun că de o săptămână mașina respectivă nu a mai parcat deloc pe trotuar. Am văzut-o mai departe pe stradă, semn că nu e plecat din oraș  – deci vreau să cred că flyerul a funcționat și poate persoana respectivă nici nu se gândea că deranjează.” – Iulia G.

“If you give them a chance, they’ll do the right thing.”


Când folosiți materialele trebuie să păstrați sigla Grow Up Romania și textul ”O inițiativă Grow Up Romania”. Dacă nu respectați aceste lucruri, utilizarea materialelor se consideră furt de proprietate intelectuală.

Dacă reprezentați o instituție publică sau persoane juridice trebuie să ne cereți acordul în scris înainte de a folosi materialele realizate de Grow Up Romania.

Mulțumim pentru înțelegere.

Share: