fbpx

București Optimist

Cartea “București Optimist” este cadoul pe care îl fac mereu când vizitez prietenii care nu locuiesc în România. Cred încă în frumusețea Bucureștiului și în puterea lui de schimbare.

Am pornit la drum în 2016 cu Grow Up Romania pentru a transforma orașul București într-unul prietenos pentru copii, pentru familii (cu beneficii pentru toți locuitorii). Au trecut 7 ani de atunci și este important să ne oprim și să observăm că multe lucruri s-au îmbunătățit în spațiul public urban. De acord că uneori se putea mai bine, că unele sunt făcute pe jumătate sau sunt abia la început, că unele bugete sunt exagerate…DAR:

  • încep să apară trotuare fără mașini parcate ilegal
  • încep să se aplice amenzi pentru parcări ilegale pe spațiile verzi / trecerile de pietoni (încet, dar vizibil)
  • se construiesc locuri de joacă creative, din materiale prietenoase (începem să vedem mai mult lemn și mai puțin plastic)
  • se îmbunătățește iluminatul în locurile de joacă pentru copii (avem și normativ care să reglementeze asta acum)
  • unele muzee și evenimente încearcă să fie incluzive organizând “orele liniștite” pentru publicul cu nevoi speciale
  • avem parcuri noi (Parcul Sticlăriei, Parcul Teilor, Parcul Liniei)
  • se poate purta un dialog deschis cu administrația
  • Primăria Capitalei participă la Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor a UNICEF
  • avem un Muzeu al Copiilor interactiv și muzee care deschid ușor porțile către copii prin ateliere și tururi ghidate
  • și nu în ultimul rând: avem o societate civilă puternică, activă și implicată care încearcă să schimbe legi să ne apere de poluare, să salveze spațiile verzi, să ne apere drepturile (nu mai spun de oamenii minunați care au reușit să construiască un spital!)

Știu că suntem obișnuiți să vedem ce e mai rău și să criticăm. Și noi suntem fani ai criticilor constructive, dar la final de an am simțit nevoia să și apreciem. Mi-a mers la suflet postarea jurnalistei Catiușa Ivanov de zilele trecute în care spunea “Nu mai generalizați, că nu ajută. Avem nevoie mai mult ca oricând să vedem că în această mocirlă lucrurile se pot face și altfel.”

Ne dorim ca în anul 2024 să avem cât mai multe exemple pozitive de admirat și promovat. Cât mai multe acțiuni eficiente, schimbări în bine spre un București așa cum ni-l dorim pentru binele colectiv.

Echipa Grow Up Romania își adună forțele să ducă mai departe proiectele începute. Dacă doriți să puneți umărul cu timp, energie, dar și resurse financiare – primim cu drag ajutor. Un an nou fericit!

Grow Up Romania

Share: