fbpx

2 ani de implicare civică pentru un București child-friendly

Iată că se fac 2 ani de când am format grupul de inițiativă civică Grow Up Romania, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pentru părinții și copiii din București. Nu s-au schimbat foarte multe într-un an, însă simțim o înverșunare mai mare a cetățenilor, care s-au săturat de problemele pe care le găsesc în drumul lor (infrastructură, murdărie, ilegalități, poluare) și decid să ia atitudine (trimitere de sesizări, petiții, participări la întâlnirile de consiliu, mici proteste spontane). Asta nu poate decât să ne bucure, deoarece este o dovadă că oamenilor le pasă de orașul în care trăiesc. Fiind mai mulți care ne cerem drepturile, parcă și autoritățile încep să aplece urechea spre noi, spre locuitori, să țină cot de dorințele noastre și să încerce să lucreze împreună cu noi pentru rezolvarea problemelor.

Chiar am primit într-un interviu întrebarea: „A început România sau Bucureștiul să grow up?”, iar răspunsul a fost „Bucureștiul e încă un toddler, oscilează între lucruri suprinzător de frumoase și crize de furie :)”. Este greu să crești un oraș, însă e important să nu ne descurajăm când lucrurile nu se rezolvă, ci să continuăm să insistăm.

Ce am făcut în 2018? Am găsit timp între job-urile full-time și timpul alături de cei mici să ne ținem de promisiune și să contribuim cum putem pentru un oraș mai child-friendly.

👉 Am lansat campania „Strânge după câinele tău”, care s-a bucurat de un real succes și a atras colaborări cu Primăria Sectorului 6 și Poliția Locală Sector 2. Am printat și distribuit peste 300 de postere și 1000 de flyere cu ajutorul comunității #growupromania.

👉 Am continuat să trimitem sesizări și ne-am bucurat când problemele au fost soluționate (treceri de pietoni vopsite, locuri de joacă reparate). Dar am și insistat cu noi sesizări acolo unde nu s-a întâmplat nimic.

👉 Am dat multe interviuri pentru bloguri personale și publicații de succes (Unica, Margot, EduPedu, IQads). Ne bucurăm că povestea Grow Up Romania și acțiunile noastre motivează locuitorii orașului să se implice în acțiuni civice.

👉 Comunitatea din jurul nostru a devenit mai activa – „Reguli de igienă” este primul proiect propus de un voluntar Grow Up Romania, Anca Maria Banea.

👉 Și momentul culminant al anului: ne-am mărit echipa (ni s-a alăturat minunata Cristina Cioabă) și împreună am pus bazele Asociației Grow Up Romania. Pentru a avea un impact mai mare, acțiunile de informare, proiectele și campaniile Grow Up Romania care propun și realizează schimbări concrete au nevoie susținerea ta financiară.

Planuri pentru 2019? 

👉 Campanie pentru soluționarea problemelor întâlnite la trecerile de pietoni din București (vopsirea trecerilor, marcaje corespunzătoare) pentru a scădea numărul de accidente rutiere care implică pietoni.

👉 Proiect pentru îmbunătățirea iluminatului din locurile de joacă din oraș (care pe timp de iarnă rămân în beznă după 5 pm).

👉 Cât mai multe sesizări soluționate.

👉 Parteneriate publice și private pentru a ne susține activitatea.

Rămâneți aproape!

Share: