fbpx

Tu la ce te gândești când auzi „cultură civică”?

Sunt sigură că pentru cei mai mulți dintre noi primul gând când auzim de acest concept este de a ne întoarce în copilărie, prin clasa a 7-a, la orele anoste de “cultură civică”, în care teoretizam la greu fraze vagi despre stat, legi, constituție. Cel puțin eu asta țin minte și au trecut mulți ani peste mine până am cristalizat de fapt ce înseamnă cu adevărat a avea o cultură civică.

La Grow Up Romania tocmai acest lucru ni-l dorim, să creăm o cultură civică la nivel individual și comunitar, prin educație, prin discuții și exerciții care să ne învețe ce înseamnă o comunitate, apartenență, civilizație. Am început cu pași mici acum 4 ani, am dezvoltat campanii și proiecte, am insistat cu mesaje civice pozitive: „Parchez, nu blochez”, „Strânge după câinele tău” și multe altele, am încercat să fim un exemplu pentru alți cetățeni arătându-le că este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru un oraș mai bun, mai prietenos cu familiile și implicit cu toți locuitorii lui.

Kitul Cetățeanului pentru copii – cel mai nou proiect Grow Up Romania

Mulți dintre voi cunoașteți deja Kitul Cetățeanului, cel mai complex și util instrument pe care l-am creat până acum pentru locuitorii orașului. Cele două ediții ale kitului s-au bucurat de un real succes datorită utilității practice demonstrate. Orice posesor al kitului poate trimite mesajele Grow Up către comunitatea de care aparține, iar încet încet se însămânțează comportamentul dezirabil.

Până acum focusul mesajelor noastre au fost adulții și autoritățile. Dar când vine vorba de educație, e mult mai greu să schimbi niște comportamente sau obiceiuri deja formate, așa că analizând în profunzime abordarea noastră, ne-am dat seama că trebuie să ne orientăm direct către copii. Așa ne-a venit ideea Kitul Cetățeanului pentru copii, un instrument de învățare prin joacă punând bazele unei culturi civice solide, care să țină o viață întreagă.

În prezent, cultura civică este predată la școală începând cu clasa a 3-a și nu este considerată o materie cu adevărat importantă. Am studiat manualele stufoase și pline de teorie, și ne-am gândit că ar fi momentul să venim în întâmpinarea părinților pentru primele noțiuni de educație civică, care să fie introduse în viața copiilor încă de pe la 4-5 ani, prin cel mai distractiv mod cu putință, jocul. Iar mixul între joc și educație civică va sta la baza Kitului Cetățeanului pentru copii.

 👉 Dacă dorești să ne susții pentru finalizarea kitului o poți face AICI.


Punct de pornire – conferința “Educație Civică Timpurie – Copii implicați în comunitate”

Pentru că orice proiect de succes și cu adevărat valoros pornește de la o evaluare a situației prezente și aduce idei de la cât mai mulți factori implicați, am considerat că e momentul oportun pentru o discuție între părinți și educatori. Așa că, pe 16 septembrie, Grow Up Romania a facilitat conferința “Educație Civică Timpurie – Copii implicați în comunitate” în care am dat cuvântul: Claudiei Florescu – părinte implicat civic, fondator al Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, lui Florin Cobzac – părinte implicat în administrația publică și Claudiei Chiru – profesor pentru învățământul primar, formator SuperTeach în Mentalitatea Deschisă în Educație, părinte și fondatoare SAGA Kid.

Discuția a fost moderată de Corina Popa – fondatoarea Școlii de Gramatică, realizatoarea emisiunii „NEXT: educația viitorului” și consilier pe probleme de educație la Parlamentul României.

Daca ați ratat participarea live, întreaga conferință poate fi văzută în înregistrarea de mai jos: 

Toate ideile dezbătute au avut în comun același punct de pornire, necesitatea educației civice timpurii, de la vârste mai mici decât consensul prezent, educație bazată în primul rând pe exemplul personal al părintelui și al educatorului. Iar exemplul adulților se poate contura mai ușor cu ajutorul unei societăți orientate spre valorile civice, actualizate la realitate.  

În dialog s-a mai punctat necesitatea de a implica în mod direct copiii în chestiuni care îi privesc, cum ar fi locurile de joacă sau parcurile, de a afla viziunea celor mici, a asculta activ ce își doresc. Raportarea la comunitățile în care trăim ar trebui să replice felul în care ne raportăm la propria casă, iar cetățenii să fie proactivi în legătură cu problemele orașului. La fel ca și adulților, o idee importantă de transmis copiilor pentru o bună conviețuire în comunitate este că regulile adevărate sunt făcute sa ne protejeze libertățile, nu să le îngrădească.

Următorul pas pentru Grow Up Romania este să punem la punct planul de bătaie pentru crearea Kitului Cetățeanului pentru copii despre care o să vă povestim mai multe în curând, aici și pe pagina noastră de Facebook.

 👉 Dacă dorești să ne susții pentru finalizarea kitului o poți face AICI.

 

Iar în încheiere vă invităm să reflectați la cele mai interesante idei expuse în cadrul conferinței.

Share: