fbpx

Contribuie prin acțiuni simple la un oraș mai civilizat

Dimineața merg cu troleibuzul spre birou, după ce îl las pe cel mic la grădiniță. Pentru că merg cam 20 de minute, primul gest este să scot telefonul și să răspund la mesaje sau să dau scroll scroll scroll pe Facebook și Instagram. La fel și în dimineața aceasta. După 5′ observ însă că doamna de lângă mine citește o carte. Îmi aduc aminte că am și eu o carte cu mine, așa că o scot din geantă și citesc câteva pagini. Am fost așa de prinsă de lectură încât era să uit să cobor la stația potrivită. M-am dat jos mai relaxată și cu mintea mai limpede ca de obicei.

Întâmplarea aceasta m-a făcut să mă gândesc la impactul pe care îl au acțiunile, gesturile sau vorbele celor din jurul nostru. M-a dus cu gândul la filmul „Pay It Forward”, cum un lucru pozitiv oricât de mic se propagă și declanșează multe altele. Totul este să dea cineva startul. Și asta o putem face oricare dintre noi, oricând! Nu mă refer la lucruri grandioase ce implică timp, energie, bani, ci la toate lucrurile mici care ajută la a avea un oraș mai curat, mai civilizat, mai child & human-friendly. Unii dintre noi chiar le facem deja!

Știu că tendința este să ne comportăm exact invers, cuprinși de dezamăgire și frustrări. Un oraș poluat, prăfuit, în care te îmbulzești în autobuze și nu poți merge pe trotuarele denivelate, te înrăiește și îți crește nivelul de stres. Un oraș în care oamenii nu strâng după căței și aruncă gunoaie pe jos te învață că e ok să faci și tu asta. Un oraș care pune pe primul loc mașinile, ignoră trecerile de pietoni și te obligă să mergi pe carosabil în drum spre școală îți dă de înțeles că oamenii nu au prioritate. Însă toate aceste “lecții” zilnice pun bazele educației urbane pe care le-o oferim copiilor noștri. Și ele trebuie corectate, din dorința ca generația următoare să se simtă un pic mai confortabil în propriul oraș. Vrem să avem copii care zâmbesc, care văd lucrurile frumoase din oraș, îl îndrăgesc și luptă pentru bunăstarea lui.

⭐ Traversează regulamentar / Oferă prioritate pe trecerile de pietoni
Din păcate, majoritatea accidentelor din traficul urban se datorează traversării neregulamentare a drumului de către pietoni și a neacordării de prioritatate pentru pietoni. Este foarte important să respectăm regulile de circulație si mai ales să îi învățăm pe cei mici să traverseze corect.

⭐ Nu parca pe trotuar
Sau măcar lasă 1m liber pentru circulația în siguranță a pietonilor. Dacă tu parchezi corect și lași spațiu pe trotuar, cei din spatele tău vor parca în coloană după tine. #parcheznublochez

⭐ Păstrează curățenia
Pare cel mai ușor și la îndemână lucru de făcut nu? Cu toate acestea, Bucureștiul nu excelează la capitolul curățenie.

⭐ Atrage atenția celor care greșesc / Ajută-i pe cei care au nevoie
Cea mai mare problemă este diferența dintre mentalitățile oamenilor. Sunt foarte mulți cei care nu au conceptul de respect reciproc sau de empatie. E important să le oferim informații și soluții ca să își schimbe comportamentul sau atitudinea față de anumite probleme. Când oamenii primesc aceste informații în mod repetat, ajung să le înțeleagă și să introducă noile obiceiuri pozitive în viețile lor.

⭐ Sesizează neregulile către autorități
Pentru că încă suntem în punctul în care trebuie să tragi de mânecă autoritățile să se întâmple lucruri, e important să nu fim pasivi – uneori rezolvarea problemelor este la un email distanță. Modele de sesizări și adrese de contact găsiți aici.

⭐ Strânge după câinele tău
Dacă ești un stăpân responsabil, știi deja că iubirea și grija pentru câinele tău are uneori și momente neplăcute, mai ales când trebuie să strângi după el. Însă acest mic gest ajută la păstrarea unui oraș curat și a unui mediu sănătos pentru ceilalți câini și cetățeni. #strangdupacatel

⭐ Susține-i pe cei care se implică
Ne bucurăm nespus că nu suntem singurii care aduc schimbări pozitive în București. Există foarte multe inițiative civice în capitală care aduc valoare în comunitățile lor.

 

Cel mai bun oraş în care ai putea să creşti un copil este chiar oraşul tău. Ai grijă de el!
Share: