fbpx

O serie de mici reușite cu impact mare

Marți seară am participat la DOR Live – Antrenament pentru schimbare, un show de două ore, cu povești despre cei care insistă, persistă și se încăpățânează să schimbe România în bine. Nici că o puteau spune mai bine.

A fost minunat, de la organizare la calitatea poveștilor puse în scenă. M-am emoționat până la lacrimi în unele momente și m-am bucurat enorm să văd că în tot acest haos politic și legislativ există oameni care nu se lasă deturnați de la scopul lor, care reușesc să schimbe lucruri mici sau mari în comunitățile lor și să împingă lucrurile înainte.

Oameni ca Elena Calistru de la Funky Citizens care face educație civică și oferă informații bine documentate și frumos împachetate, dar luptă și pentru astuparea gropilor din cartier în timpul liber, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață care, pornind de la susținerea unui băiețel bolnav și indignarea față de sistemul medical, au ajuns să construiască primul spital de oncologie și radioterapie din țara  – toți cei care s-au urcat pe scenă au demonstrat că toate lucrurile astea mici și mari se adună și creează o Românie mai bună.

Toți cetățenii care aleg să-și doneze timpul liber pentru binele comun merită încurajați și ajutați. Ascultându-le poveștile singura frază care mi-a venit în minte a fost: „Faith in humanity restored” (îmi asum că e în engleză chiar dacă am mai primit critici pe tema asta, sper să fie singurul nostru defect că amestecăm româna cu engleza). Dacă toți cei prezenți au plecat acasă un pic mai motivați să se implice, eu zic că ne așteaptă vremuri mai bune.

Poză preluată de pe pagina de FB Decât o Revistă

Concluzia serii a fost că este nevoie de răbdare și de consecvență, de implicare individuală și de ambiție. România se schimbă încet, în ritmul ei — însă se schimbă, mulțumită nouă (simplii cetățeni, activiști civici).

Pentru că este vorba de reușite, am simțit nevoia să introduc această galerie de poze “înainte și dupa” cu reușitele și proiectele Grow Up Romania din ultimii 2 ani, din categoria locuri de joacă și accesibilitate. Pentru noi acestea sunt proiectele cu care ne mândrim cel mai mult pentru că arată puterea cetățenilor de a pune în mișcare autoritățile în rezolvarea problemelor punctuale.

Se poate! Și ne bucurăm nespus că nu suntem singurii care aduc schimbări pozitive în București. Există foarte multe inițiative civice în capitală care aduc valoare în comunitățile lor. Dacă nu dorești să lupți singur pentru o cauză, cu siguranță poți găsi oameni care împărtășesc același set de valori (poate chiar în cartierul tău) și te poți alătura lor, ca de exemplu:

Evenimente precum DOR Live, Târgul de Inițiative Cetățenești și Gala Premiilor Participării Publice celebreaza puterea și perseverența cetățenilor care determină autoritățile să le asculte vocea și să ia atitudine. Vă dorim și vouă să ajungeți pe scenă!

Share: