O sesizare se face mai ușor decât crezi

Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt speriată de birocrația din România. Mereu când trebuie să depun sesizări, cereri, să completez formulare sau să dau telefoane către instituțiile statului, prefer să caut rute alternative de tipul Civic Alert sau NuVaSuparati, unelte civice care funcționează uneori. A durat ceva până mi-am luat inima în dinți și am dat primul email către Primăria de Sector să îi atenționez în legătură cu niște echipamente de joacă stricate din parc, impulsionată de copilul meu jucăuș care nu îmi doream să se rănească în ele. Și surpriză: a fost mai ușor decât credeam. Am primit confirmare, număr de înregistrare, și am tot așteptat rezolvarea. Am rugat și alți părinți din zonă să trimită și ei (unde-s mulți puterea crește) și iată că după ceva timp de așteptare, echipamentele au fost reparate.

Așadar, vă încurajez și pe voi să nu fiți pasivi – uneori rezolvarea este la un email distanță. Alteori la 2 email-uri și un telefon, dar în general lumea e dornică să ajute, mai ales când este vorba de siguranța copiilor.

Vă punem la dispoziție modele pentru sesizări și cereri de informații mai jos:

DOWNLOAD MODEL SESIZARE (format .docx)

DOWNLOAD MODEL CERERE (format .docx)

  1. Downloadează documentul și personalizează-l cu datele tale și ale Instituției către care trimiți sesizarea. Numele tău complet și o adresă de corespondență sunt obligatorii pentru înregistrarea sesizării.
  2. Inserează poze și explicații pentru a susține problema întâmpinată.
  3. Exprimă o cerere clară asupra soluțiilor/informațiilor dorite.
  4. Trimite documentul pe email către Instituția respectivă, alături de un text introductiv.
  5. Asigură-te că primești un număr de înregistrare pentru a urmări soluționarea sesizării.
  6. Dacă în 30 de zile nu primești răspuns (asa cum sunt obligați prin lege), poți insista și retrimite din nou.

Datele de contact și alte informații utile poți găsi pe website-urile primăriilor: Primăria Sector 1Primăria Sector 2Primăria Sector 3Primăria Sector 4Primăria Sector 5Primăria Sector 6, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB – [email protected]).

*poze din „CERE – Secretele Magiei Civice” – un dosar cu explicații pe înțelesul tuturor despre acțiunile civice pe care le putem întreprinde

Mulțumim pe aceasta cale Ce-Re si Funky Citizens care ne-au ghidat și ne-au oferit sprijin la început de drum, atunci când nici noi nu știam cum putem rezolva o problemă sau obține o informație publică.

Urmărește proiectele Grow Up Romania și implică-te și tu! Atenție – spiritul civic este molipsitor.

Share: