O sesizare se face mai ușor decât crezi

Pentru că multe lume ne scrie: „Vreau să mă implic! Unde trimit sesizări?” am făcut un mic îndrumar. În acest articol veți găsi modele de sesizări, date de contact ale instituțiilor responsabile și sfaturi despre cum formulăm o sesizare oficială.

Nu știu alții cum sunt, dar eu sunt speriată de birocrația din România. Mereu când trebuie să depun sesizări, cereri, să completez formulare sau să dau telefoane către instituțiile statului, prefer să caut rute alternative de tipul aplicatiilor de mobil (aplicația de sesizări a Sectorului 3, cea a Sectorului 4aplicația HotNews sau Panoul de Bord – unelte civice care funcționează uneori).

A durat ceva până mi-am luat inima în dinți și am dat primul email către Primăria de Sector să îi atenționez în legătură cu niște echipamente de joacă stricate din parc, impulsionată de copilul meu jucăuș care nu îmi doream să se rănească în ele. Și surpriză: a fost mai ușor decât credeam. Am primit confirmare, număr de înregistrare, și am tot așteptat rezolvarea. Am rugat și alți părinți din zonă să trimită și ei (unde-s mulți puterea crește) și iată că după ceva timp de așteptare, echipamentele au fost reparate.

Așadar, vă încurajez și pe voi să nu fiți pasivi – uneori rezolvarea este la un email distanță. Alteori la 2 email-uri și un telefon, dar în general lumea e dornică să ajute, mai ales când este vorba de siguranța copiilor.

 

PAȘI NUMAI BUNI DE URMAT:

1. Downloadează unul din modelele de sesizare de mai jos (cel care se potrivește în funcție de problema sesizată) și personalizează-l cu datele tale și ale Instituției către care trimiți sesizarea. Numele tău complet și o adresă de corespondență sunt obligatorii pentru înregistrarea oficială a sesizării.

2. Inserează poze și explicații pentru a susține problema întâmpinată, eventual și o hartă care arata locația exactă.

3. Exprimă o cerere clară asupra soluțiilor/informațiilor dorite.

4. Trimite documentul pe email către Instituția respectivă, alături de un text introductiv. Funcționează la fel de bine dacă dai copy-paste sau scrii direct în email. Dacă ne poți trece și pe noi in cc, ar fi ideal ([email protected]) – poate sunt probleme de care ne-am mai lovit și avem sfaturi, sau poate insistăm și noi că grup civic să se rezolve o problemă.

5. Asigură-te că primești un număr de înregistrare pentru a urmări soluționarea sesizării.

6. Dacă în 30 de zile nu primești răspuns (așa cum sunt obligați prin lege), poți insista și trimite din nou un email amintindu-le obligația lor legală să răspundă oricărei sesizări în acest termen.

 

MODELE DE SESIZARE:

DOWNLOAD SESIZARE – echipamente stricate/murdare în locul de joacă (format .docx)

DOWNLOAD SESIZARE – stropire substanțe anti-țânțari în parc (format .docx)

DOWNLOAD SESIZARE – trotuar degradat, cu obstacole (format .docx)

DOWNLOAD SESIZARE – trotuar blocat de mașini (format .docx)

DOWNLOAD SESIZARE – instalare dozator pungi pentru excremente de câini (format .docx)

DOWNLOAD SESIZARE – trecere de pietoni în stare critică de degradare (format .docx)

DOWNLOAD CERERE INFORMATII PUBLICE (format .docx)

 

DATE DE CONTACT:

  • Pentru locuri de joacă și spații verzi→ Administrația Domeniului Public (ADP) din Sector (în funcție de locație), cu Primăria de Sector în CC
  • Pentru parcurile mari (Cișmigiu, Carol, Herăstrău, Tineretului)→ Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB)
  • Pentru nereguli generale din spațiile publice (gunoaie, gropi pe trotuare sau pe carosabil, etc.)→ Primăria de Sector (în funcție de locație)
  • Pentru bulevardele principale (Magheru, Aviatorilor, Metalurgiei, Basarabiei, etc.)→ Administrația Străzilor București (ASPMB); ideal și către Primăria de Sector pentru că împărțirea zonelor este neclară

Pentru mașini care blochează trotuare și treceri de pietoni, sau persoane care fumează în locurile de joacă sau fac mizerie în locurile publice, vă direcționăm către Poliția Locală de sector.

 

Mai jos puteți vedea o galerie cu reușitele noastre în urma sesizărilor făcute, poate vă motivează. Dacă vrei să rămâi la curent cu acțiunile noastre, ne poți urmări și pe Facebook sau Instagram.

 

Mulțumim pe aceasta cale Ce-Re si Funky Citizens care ne-au ghidat și ne-au oferit sprijin la început de drum, atunci când nici noi nu știam cum putem rezolva o problemă sau obține o informație publică.

*poze din „CERE – Secretele Magiei Civice” – un dosar cu explicații pe înțelesul tuturor despre acțiunile civice pe care le putem întreprinde

Urmărește proiectele Grow Up Romania și implică-te și tu! Atenție – spiritul civic este molipsitor.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Share: