fbpx

Ce am făcut la Târgul de Inițiative Cetățenești?

Am fost invitați de CeRe să participăm la Târgul de Inițiative Cetățenești. Și pentru că voiam să vorbim cu mulți oameni din afara grupurilor noastre de prieteni despre ce facem noi cu Grow Up Romania, ne-am pregătit la un atelier organizat înainte de târg la CeRe pentru a întelege mai bine cam ce urmează să facem, am tipărit materiale pentru vizitatorii interesați, flyere și trimiteri către proiectele noastre online.

Am fost plăcut surprinse de numărul mare de inițiative prezente la târg. Era chiar aglomerat la un moment dat.

Fiecare grup de inițiativă a avut ocazia să prezinte într-un minut și jumătate ce urmărește și să atragă susținători. A funcționat ca un elevator pitch pentru proiecte.

Cu toții avem motive puternice, legate de un istoric personal, care ne dau energia de a ne implica, dar scopul comun este același. O selecție din prezentarea noastră susținută la târg o poți citi mai jos:

  • Toate, împreună – Iulia, Adelina, Alma și Dana – creștem un proiect civic, Grow Up Romania, adresat oamenilor mari care cresc copii, dar și administrației publice, companiilor private și diferitelor ONG-uri.
  • Prin GUR ne dorim să transformăm orașul în care locuim noi și copiii noștri într-un oraș prietenos pentru copii și părinți. Adică în primul rând un oraș prietenos pentru oameni. Prin skill-urile acumulate ani la rând lucrăm pentru a obține implicarea a câtor mai mulți oameni pentru îmbunătățirea mediului în care trăim. Iar asta o facem la fel ca la job – promovând și vânzând un mesaj spectatorilor, o inițiativă civică, non profit, cu un scop simplu – un oraș mai plăcut.
  • Ne lovim și de provocări, pentru că suntem mici și la început, dar avem din ce în ce mai multă vizibilitate, iar acum ne pregătim să formăm un ONG. Însă cea mai mare provocare personală este timpul, pentru toată echipa. Căutăm permanent soluții de comunicare și convingere a câtor mai mulți oameni foarte diferiți să se implice în inițiativă.
  • Suntem o echipă cu competențe variate (design, marketing, project management, PR, producție video, community management) și odată cu apariția Grow Up Romania aceste competențe și anii de experiență adunați de fiecare din noi în diferite proiecte se focusează într-un scop comun. Asta le spunem tuturor, fie ei părinți sau nu: că nu îți trebuie o pregătire anume ca să fii un cetățean implicat în viața civică și că oricine poate contribui la un oraș mai curat, mai prietenos pentru copiii noștri. Oricine se poate implica.
  • Așa că, dacă te împiedici de #obstacoleurbane, ca noi toți, în loc să te plângi 10 min prietenilor, mai bine îți concentrezi energia construind o schimbare – scriind o sesizare, punând flyere etc. Vă așteptăm la noi la masa galbenă pentru a vă spune “Cum…”

La finalul prezentărilor s-au poziționat strategic mese, scaune și răcoritoare în centrul sălii, pentru a începe discuțiile unu-la-unu cu reprezentanții Administrației Publice. Au fost prezenți:

  1. Directia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti
  2. Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social
  3. RATB – Regia Autonomă de Transport București
  4. Direcția Generale de Asistență Socială a Municipiului București
  5. Brigada Poliția Rutieră
  6. Consiliului General al Municipiului București
  7. Primăria Sectorului 6
  8. Primăria Sectorului 1
  9. Primăria Sectorului 2
  10. Primăria Sectorului 4

Am aflat din discuții că sunt dificultăți foarte mari în colectarea amenzilor rutiere, prin urmare asta nu este o soluție în rezolvarea problemei parcatului ilegal, pe trotuare, blocarea sau îngreunarea traficului pietonal. Noi am subliniat faptul că este pusă în pericol viața trecătorilor, iar problema nu este doar un moft, prin care ne dorim să fim la fel ca în țările civilizate, ci este extrem de serioasă.

Reprezentantul Poliției Locale s-a arătat foarte deschis să colaboreze cu GUR pentru o campanie de civilizare a șoferilor auto, vom reveni cu detalii pe masură ce evoluează discuțiile.

Și reprezentanților Poliției Locale și celei Rutiere le-am dat flyere #parcheznublochez, ca să fie conștienți că nu luptă singuri pentru îndreptarea problemei. Ne-am bucurat mult să le vedem reacția. Au fost impresionați în primul rând că nu am sărit să îi acuzăm doar că nu își fac treaba, ci înțelegem că și ei se lovesc de foarte multe probleme (lipsă personal, birocrație, comunicare deficientă între instituții). Sperăm să îi motiveze faptul că există cetățeni care vor să ajute la rezolvarea problemelor, nu așteaptă doar să facă alții.

Iar de la reprezentanul USR din Consiliul Local al Primăriei Sector 2 am aflat ca în fiecare miercuri sunt audiențe între 17:00 – 19:00, la parterul Primăriei și se poate veni fără programare pentru a discuta cu un consilier pentru diverse situații (de exemplu legate de sesizări care au rămas fara rezolvare).

Ca parte negativă, grupurile de inițiativă nu s-au arătat neaparat interesate de celelalte. În timpul prezentărilor lumea vorbea, deci nu s-au auzit prea bine descrierile, iar pentru cei care nu sunt foarte buni la vorbitul în public, nu a fost foarte ușor să transmită mesajul. Iar la discuțiile unu-la-unu, deși anumite inițiative au în portofoliu probleme generale, care ne afectează pe toți, oamenii plecau de la masă după ce-și expuneau doleanțele, fără să îi asculte pe ceilalți.

Târgul ne-a ajutat să înțelegem cum văd și alții lucrurile, să găsim mulți părinți foarte înverșunați din aceleași motive ca și noi, am găsit mulți voluntari pentru pus flyere pe mașinile parcate incomod și am intrat în contact cu câțiva reprezentanți ai administrației. Nu ne facem mari speranțe că lucrurile se schimbă brusc, dar cu rabdare și perseverență sigur se vor rezolva din probleme.

 

Share: