Problema cu stăpânii de patrupede care nu strâng după animalele lor este una veche, valabilă în multe orașe. În toată lumea autoritățile se chinuie să îi învețe pe cetățeni această regulă de (super) bun simț. Unii mai în glumă, alții mai în serios.
În România, legea este foarte clară: dacă scoți la plimbare animalul de companie fără materialele necesare pentru a curăța după el, primești amendă (între 200 – 500 lei pentru persoane fizice / 200 – 1000 lei persoane juridice). Clară, însă nu și aplicabilă. Sau cel puțin nu este prioritară nici pentru Poliția Locală a Municipiului București (doar 4 sancțiuni pentru persoane care nu au strâns în urmă câinilor în 2017) și nici pentru Poliția Locală de Sector (PS 3 a aplicat 1.100 amenzi, PS 1 circa 600 de amenzi, în timp ce PS 4 a aplicat doar 19 amenzi, iar PS 5 doar 2 amenzi în 2015 – conform unui articol Hotnews.ro).
Însă independent de acțiunile Poliției, cu sau fără amenzi trebuie să recunoaștem că pare un pic stupid că un lucru așa de simplu nu se poate educa. Că în 2018 nouă încă ni se pare normal să facem slalom printre excremente de câine în drumul nostru prin oraș. Mai ales când există atâtea soluții la îndemâna oricui, la prețuri accesibile: pungi, săculeți, fărașe, etc.
Pe lângă faptul că este neplăcut, excrementele de câine lăsate în spațiile verzi sau pe trotuare se pot dovedi extrem de periculoase:
- Din excrementele câinilor se pot transmite la om și către alte animale Giardia, Salmonella, E. coli, viermii intestinali, cei mai predispuși fiind copiii cu vârste între 1 și 4 ani.
- Excrementele de câine nu sunt fertilizante pentru sol, ci creează un mediu propice dezvoltării de bacterii periculoase, ușor transmisibile.
- Apa de ploaie transportă aceste organisme în circuitul apei din oraș.
- Ele au fost declarate poluante și se descompun în aproape un an de zile.
D-na dr. Iulia Balint, medic pediatru: „Lista pericolelor este lungă, și nu pot decât să enumăr câteva: tenii, ascarizi, nematode, paraziți mulți de la toxocare la echinococcus. Un câine netratat (nevaccinat și ne-deparazitat), ale cărui excremente nu sunt strânse de pe stradă, poate împrăștia toți acești paraziți la alte animale la fel de neprotejate din jur, însă și la oameni. Cum majoritatea copiilor sunt exploratori și bagă în gură pietre, nisip, jucării lăsate pe jos – mereu este nevoie de precauție.”
Pentru că vrem să ne simțim confortabili în orașul nostru, să ne lăsăm copiii să se joace liniștiți în iarbă în parcuri și să ne plimbăm pe trotuare nestingheriți, am pornit un nou proiect Grow Up Romania: Strânge După Câinele Tău. În pagina proiectului găsiți toate detaliile despre cum vă puteți implica. (Indiciu: e simplu, trebuie doar să strângi după cățelul tău și să atragi atenția altora să facă la fel.)
Pentru că așa nu se mai poate.
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)