fbpx

Kitul Cetățeanului – tot ce ai nevoie pentru a-ți ajuta orașul

De ce un nou proiect?

Spațiile urbane sunt deseori afectate de probleme a căror rezolvare ține de educația cetățenilor. Spre exemplu modul în care parcăm astfel încât să nu încurcăm pietonii sau respectarea obligației de a strânge reziduurile animalelor de companie din spațiul public (trotuar, spațiu verde, stradă). Deși nerespectarea obligațiilor legale poate fi sancționată prin amendă, informarea proactivă și educația cetățenească pot schimba mentalități pe termen lung.

Alături de responsabilitatea individuală, și sesizarea formală a neregulilor din spațiul public către autorități este un mod de a-ți ajuta orașul, căci stimulează implicarea acestora și rezolvarea cu succes a reclamațiilor. Însă problema pe care o întâmpină mulți cetățeni este că nu știu cum, unde, sub ce formă se poate depune o sesizare. Rezultatul este că evită să se implice în comunicarea cu autoritățile.

Ce vrem să facem?

Soluția pe care o propunem, finanțată prin Start ONG by Kaufland*, este Kitul Cetățeanului. Foarte simplu, kitul este un plic care conține materiale informative (flyere, afișe și stickere cu mesaje punctuale și simple) ce pot fi distribuite de cetățeni către alți cetățeni sau afișate în zone publice.

Acest proiect are două mari obiective:

1. Încurajarea cetățenilor de a se implica în mod direct în problemele urbane peste care dau în viața de zi cu zi, prin distribuția și afișarea documentelor din Kitul Cetățeanului. Materialele au ca focus 2 probleme: autoturismele parcate pe trotuare sau treceri de pietoni, care împiedică pietonii să circule, și reziduurile de câini nestrânse.

Mai exact, ne dorim ca cei care vor intra în posesia Kitului să:

  • Distribuie flyerele „Parchez, nu blochez” acolo unde consideră necesar și să lipească pe mașinile proprii stickerul cu același slogan, ca exemplu pozitiv;
  • Distribuie flyerele și să lipească afișele și stickerele campaniei „Strânge după câinele tău” în zonele frecventate de stăpânii de patrupede;
  • Susțină acest demers și în mediul online, promovând mesajele campaniei.

2. Informarea cetățenilor despre cum să transmită în mod formal sesizări autorităților de fiecare dată când întâlnesc o problemă în spațiul public, implicându-se astfel în bunăstarea orașului. Kitul Cetățeanului include un pliant cu adresele de email și numerele de telefon ale mai multor instituții administrative direct implicate în rezolvarea problemelor din spațiul public (Primărie, Administrația Domeniului Public, Poliția Locală), specificând care sunt ariile de competență ale fiecăreia. Pliantul include și un model de sesizare pentru a facilita redactarea acestora.

Campania se va desfășura timp de două luni, în iunie și iulie 2019, iar în funcție de rezultatele obținute vom evalua continuarea proiectului pe termen mai lung. Împreună cu Start ONG oferim 80 de astfel de plicuri care conțin Kitul Cetățeanului, pe care le vom distribui în cadrul festivalului Street Delivery București (14-16 iunie) și în cadrul evenimentului Iarmaroc Zen Ediția #4 din 23 iunie.

Comandă kitul gratuit

Update:

Campania Kitul Cetățeanului s-a încheiat. Vă mulțumim pentru implicare! Până la următoarea finanțare, vom continua să producem Kitul Cetățeanului și îl vom oferi la costul de producție.

👉 COMANDĂ KITUL CETĂȚEANULUI AICI

Susținerea în mediul online (share imagini, postări, articole) contribuie de asemenea în a transmite mesajele mai departe. Mulțumim că ne urmărești acțiunile pe conturile noastre de Facebook și Instagram.

Ai grijă și respect față de orașul tău! Implică-te și tu!

*Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.


Când folosiți materialele trebuie să păstrați sigla Grow Up Romania și textul ”O inițiativă Grow Up Romania”. Dacă nu respectați aceste lucruri, utilizarea materialelor se consideră furt de proprietate intelectuală.

Dacă reprezentați o instituție publică sau persoane juridice trebuie să ne cereți acordul în scris înainte de a folosi materialele realizate de Grow Up Romania.

Mulțumim pentru înțelegere.

 

Share: