Acum câteva săptămâni am primit un email de la Anca Maria Banea din comunitatea Grow Up Romania în care ne sugera o campanie de conștientizare (similară cu Strânge după câinele tău) în ceea ce privește regulile de igienă din spațiile publice atunci când tușești, strănuți sau îți sufli nasul. „Se apropie sezonul gripelor și mă gândeam că este momentul potrivit pentru o astfel de campanie.”
Iată că sezonul „magic” a sosit – eu una, după câteva plimbări cu troleibuzul, am răcit cobză. Ar fi ideal să existe și la noi în RATB, Metrou și spații publice afișe cu sfaturi clare și concise despre igienă. Până atunci însă – sau până reușim să facem noi grafica pentru o campanie de conștientizare – Anca a strâns exemple din alte țări și a compilat următorul text informativ și educativ, pe care ne-am gândit să îl împărtășim cu voi.
UPDATE: cu ajutorul Ancăi, al Andreei (ilustrator) și Iuliei (design) am reușit să facem un poster numai bun de printat și afișat în școli / grădinițe / birouri, în dispensare sau în mijloacele de transport în comun. [DOWNLOAD POSTER A4]
Igiena corectă implică practici care previn răspândirea bolilor. Un moment esențial pentru a respecta o igienă corectă este atunci cand ești bolnav, mai ales când tușești sau strănuți. Infecțiile respiratorii grave precum gripa, virusul sincițial respirator (RSV), tusea convulsivă și sindromul respirator acut sever (SRAS) sunt răspândite prin:
- Tuse sau strănut
- Mâinile murdare sau spălate insuficient
- Atingerea feței după atingerea obiectelor contaminate
- Atingerea obiectelor cu mâinile contaminate
Pentru a preveni răspândirea microbilor, respectă aceste reguli simple:
- Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Dacă îți sufli nasul, folosește un șervețel.
- Nu lăsa șervețelul folosit nicăieri. Aruncă imediat șervețelul folosit în coșul de gunoi.
- Dacă nu ai șervețel, atunci tușește / strănută în partea superioară a brațului sau în cot, NU în mâini / palme!
- Este recomandat să te speli pe mâini după ce ai tușit, strănutat sau ți-ai suflat nasul.
- Spală-te pe mâini cu săpun și apă; dacă nu ai la dispoziție săpun și apă, utilizează un dezinfectant de mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool.
- Evită atingerea ochilor, nasului sau a gurii. Microbii se răspândesc adesea atunci când o persoană atinge ceva ce este contaminat și apoi își atinge ochii, nasul sau gura.
- Evită contactul apropiat cu bolnavii. Dacă ești bolnav, păstrează distanța față de ceilalți oameni pentru a nu transmite microbii.
- Daca este posibil, stai acasă dacă ești bolnav. Acest lucru previne transmiterea microbilor către oamenii sănătoși și previne astfel răspândirea bolii.
- Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele atinse la domiciliu (robineții din baie / bucătărie, chiuvete, clanțe, mobilă, pardoseală etc), la serviciu sau la școală (tastatură, mouse, birou etc).
- Asigură-te că dormi suficient, respectă activitatea fizică recomandată, gestionează stresul, hidratează-te suficient și consumă alimente nutritive.
CÂND e necesar să mă spăl pe mâini?
- Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
- Înainte de a consuma alimente
- Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
- Înainte și după tratarea unei tăieturi sau a unei răni
- După folosirea toaletei
- După schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil care a folosit toaleta
- După ce ți-ai suflat nasul, ai tușit sau ai strănutat
- După atingerea unui animal, a hranei pentru animale sau a deșeurilor animale
- După atingerea gunoiului
CUM este corect să mă spăl pe mâini cu apă și săpun?
- Umezește mâinile cu apă curată (caldă sau rece) și aplică săpun pe mâini.
- Freacă mâinile una de cealaltă. Asigură-te că speli bine mâinile pe toate părțile (pe interior și pe exterior), inclusiv între degete și sub unghii.
- Freacă mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
- Clătește bine mâinile cu apă curată.
- Uscucă mâinile folosind un prosop / șervețel curat sau un uscător de mâini.
Se estimează că spălarea corectă a mâinilor cu săpun și apă ar putea reduce decesele asociate bolii diareice cu până la 50%. O mare parte din infecțiile alimentare se răspândește prin mâinile contaminate. Practicile adecvate de spălare a mâinilor pot reduce riscul infecțiilor alimentare precum și al altor infecții.
*Sursa: https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/index.html
Sănătatea ta înseamnă și sănătatea familiei tale / copiilor tăi. Oprește răspândirea microbilor! Învață-ți copiii să utilizeze regulile de igiena pentru prevenirea răspândirii bolilor.
Multă sănătate și un sezon cu cât mai puține răceli vă dorim!
Mai jos găsiți afișul A4 realizat cu ajutorul voluntarilor Grow Up Romania. Pentru print, puteți downloada varianta PDF aici.
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)