Harta lifturilor în stațiile de metrou pusă la dispoziție de Metrorex o găsiți AICI. În rețeaua Metrorex există deocamdată 45 de stații cu lifturi funcționale (din totalul de 51).
În principiu pot fi folosite doar de persoane în scaun cu rotile, cu cărucior (copii) sau femei însărcinate, bătrâni și bolnavi. Însa e ok și dacă ai un bagaj greu de ridicat. Pentru biciclete se pare că sunt interzise.
Deoarece unele dintre lifturile de la metrou nu sunt semnalizate, sunt ascunse în tufișuri sau după alte clădiri, am făcut harta lifturilor cu locațiile exacte ale tuturor stațiilor unde se găsesc acestea, chiar dacă sunt vizibile sau nu.
Harta lifturilor este updatată de echipa Grow Up Romania pe parcurs ce apar modificări, iar în descrierea fiecărei locații sunt adăugate detalii precum ar fi „Sunt scări între 2 lifturi până se ajunge la peron” sau „Acest lift nu este funcțional”. Dacă există alte probleme de accesibilitate la metrou care nu sunt menționate pe hartă, ne puteți scrie un mesaj pentru a adăuga informațiile în descriere.
Culorile au următoarele semnificații:
- Albastru închis – liftul e funcțional si accesibil
- Albastru deschis – atenție, mai sunt și trepte între lifturi
- Galben – lift nefuncțional
Pentru sesizări către Metrorex puteți să le scrieți la [email protected] – răspund destul de rapid la solicitări. Vă punem la dispoziție și un template de email de tip sesizare să vă fie cât mai ușor să le trimiteți nereguli legate de harta lifturi sau alte probleme întâlnite.
DOWNLOAD MODEL EMAIL SESIZARE (format .docx)
UPDATE
În data de 28 Iulie 2017 am trimis un email către Metrorex încercând să obținem colaborarea lor pentru acest proiect, pentru a avea harta lifturilor de la metrou cât mai actuală și completă, cu adevărat utilă. Pe 17 August ne-au trimis un răspuns la întrebările adresate, pe care îl copiem mai jos:
„Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Metrorex cu numărul M.01/11269/31.07.2017.2017, vă comunicăm următoarele informaţii:
În prezent la metrou sunt în funcţiune 101 lifturi şi 3 platforme înclinate mobile care asigură accesibilitatea persoanelor cu dificultăţi de deplasare, la diferite nivele în 45 staţii de metrou din totalul de 51 de staţii. Din cauza configuraţiilor arhitecturale specifice, în 6 staţii de metrou nu s-au găsit soluţii fiabile de montare a lifturilor, urmând a se individualiza soluţii alternative similare ca şi la alte administraţii de metrou din Europa care au aceleaşi probleme constructive. Aceste staţii sunt: Pantelimon, M. Bravu, Eroilor 1, Obor, P-ţa Muncii, Dristor 2, Tineretului.
Asigurarea accesului sau transbordarea către diferite nivele ale staţiilor fără aceste facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi deocamdată, se realizează la solicitare cu sprijinul controloarei de acces şi a agenţilor de pază.
– La staţia Eroilor accesul pentru persoanele cu dizabilităţi se va face prin staţia Eroilor 2 (Magistrala 5) – ce va fi dotată cu lifturi şi escalatoare, la terminarea lucrărilor.
– La staţia Tineretului anul trecut s-a început construcţia unui nou acces care va fi dotat cu lifturi şi escalatoare.
– La staţia P-ţa Victoriei 2, accesul se face folosind liftul de exterior situat aproape de intrarea din B-dul Lascăr Catargiu. Trecerea de la un nivel la altul al staţiei se va face prin intermediul liftului (nivel vestibul) şi platformei înclinate mobile (legătura dintre vestibul şi aparatele de taxare, automat de cartele) şi liftul de peron. Pentru accesul la peroanele staţiei P-ţa Victoriei 1, se vor folosi cele două lifturi ce fac legătura dintre cele două peroane şi sunt situate pe acelaşi nivel cu aparatele de taxare a staţiei P-ţa Victoriei 2.
– Staţia de metrou Aviatorilor este dotată cu lifturi şi platforme mobile inclinate pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Continuitatea dintre liftul ce asigură accesul de la exterior la vestibul staţie şi liftul dintre vestibul şi peron, se face cu ajutorul celor două platforme mobile şi cele două rampe ce facilitează trecerea prin cele 4 secţiuni de scări pietonale.
Pentru utilizarea celor două platforme mobile se va proceda în felul următor:
1 – Se va apăsa butonul de solicitare de lângă prima platforma mobilă şi se va aştepta sosirea personalului desemnat (bodyguardul de la cabina acces) care va porni platforma.
2 – Pentru folosirea platformelor mobile (îmbarcarea, deplasarea şi debarcarea) se vor urma instrucţiunile primite de la personalul desemnat.
Pentru folosirea platformei inclinate mobile de la statia P-ţa Victoriei 2 se va proceda la fel.
– Transpordarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, de la staţia P-ţa Unirii 1 la staţia P-ţa Unirii 2 şi invers se poate face, gratuit şi pentru însoţitor, pe la suprafaţă folosind lifturile de exterior din cele două staţii de metrou (liftul de acces în staţia P-ţa Unirii 1 situat în parcul ce se afla vizavi de hotel Horoscop, iar liftul de acces în staţia P-ţa Unirii 2 este situat în parcul ce se află în vecinatatea magazinului Unirea)
– Pentru accesul în staţia N.Grigorescu 2, a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii se foloseşte liftul de exterior din staţia N.Grigorescu 1 şi pasajul pietonal (nivel aparate taxare) ce face legatura dintre cele două staţii.
Vă mulțumim pentru situația semnalată şi vă asigurăm că suntem permanent preocupaţi de creşterea calităţii serviciilor pe care le oferim.”
În urma răspunsului oficial Metrorex și al informațiilor de la alți părinți am completat harta lifturilor și am făcut un tutorial pentru folosirea hărții pe telefonul mobil. Iar Alma ne-a împărtășit experiența ei cu lifturile de la metrou și ce a motivat-o să creeze o hartă pentru a veni în ajutorul pasagerilor pe blogul Grow Up Romania. Proiectul va rămâne deschis – așteptăm în continuare insight-uri din teren pentru a păstra harta actuală.
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)