fbpx

Metroul din București și lifturile ascunse

Am ajuns la Piața Unirii într-o după-amiază după o plimbare mai lungă decât mă așteptam, cu bebelușa cam obosită, când am hotărât să ne întoarcem cu metroul. Știam că există lift, doar îl văzusem în stație, dar habar nu aveam pe unde se intra.

Am început să întreb trecătorii care se uitau încurcați în toate părțile și îmi recomandau să merg după colțuri care nu se vedeau de unde eram. Nu de alta, dar lângă intrările pe scări în stațiile de metrou nu se vedea niciun lift. M-am tot plimbat cu căruciorul un sfert de oră, cumva și alertată de copilul obosit și înfometat. Harta Metrorex online nu era deloc de ajutor.

Am aruncat o întrebare pe grupul de mame de pe Fb, sigur ele știau. Și am reușit să găsesc intrarea – era în parc! Ascunsă printre copaci și în spatele traficului, evident nesemnalizată prezența ei dinspre intrările principale. Așa că am decis să îmi trosnesc degetele și să dau click-uri in google maps pentru a face o hartă a tuturor stațiilor de metrou cu lift și respectiv poziționarea lor precisă. Chiar dacă este evident lângă intrarea principală în unele cazuri, nu am omis să pun niciuna. Locațiile sunt marcate cu culori diferite dacă sunt nefuncționale sau dacă există obstacole cum ar fi trepte fără pantă între 2 lifturi.

  • Albastru închis – totul e ok, liftul e funcțional
  • Albastru deschis – mai sunt și trepte între lifturi (cu/fără rampă electrică pentru cărucioare)
  • Galben – lift nefuncțional

 

Am cerut iarăși ajutorul celorlalte mame de pe grupul de Fb și al echipei Grow Up ca să putem avea o hartă cu informații corecte și actualizate. Colega noastră, Dana Ostacie, a trimis o sesizare cu o listă de întrebări către Metrorex și sperăm să obținem și participarea lor la acest proiect.

Între timp pe pagina de proiect găsiți un model de sesizare pentru a comunica Metrorex dacă e ceva în neregulă / nefuncțional la stațiile de metrou pe care le folosiți. Nu uitați să faceți și poze, drept dovadă și să le introduceți în sesizare sau să le atașați la mail. De asemenea, scrieți-ne și nouă în comments mai jos dacă sunt lifturi nefuncționale sau dacă sunt trepte de urcat între 2 lifturi – vom trece aceste informații pe hartă pentru a ajuta călătorii aflați în dificultate.

Iar ca să puteți folosi harta direct în Google Maps pe telefon (fără să accesați mereu link-ul nostru), am făcut un tutorial scurt:

  • Intrați pe pagina de proiect unde se află harta.  Click pe butonul din stânga sus a hărții (dreptunghi alb și săgeată).

  • Tap Open full screen to view more din centrul imaginii cu harta.

  • Harta se deschide în aplicația Google Maps (pe care ar trebui să o ai deja instalată pe telefon). Mai jos vezi unde este liftul de la Piața Romană de exemplu:

  • Pe butonul de meniu, din stânga sus (cele 3 liniuțe albe) poți accesa harta direct din aplicație de acum înainte oriunde/oricând.

Acum ești pe drumul cel bun!

*imagine articol: screen-shot via Google Street View

Share: