fbpx

Îndrumar pentru folosirea kitului “Am Grijă De Orașul Meu” de către cadrele didactice

Mulțumim că ați ales să vă implicați în proiectul “Am Grijă De Orașul Meu” alături de elevii pe care îi îndrumați. Fiecare clasă înscrisă va primi câte un kit pentru fiecare elev și pentru cadrul didactic. În acest articol veți găsi idei menite să vă ajute în folosirea la clasă a cardurilor disponibile în kit.

Kitul este o cutie care conține 30 de carduri A5 cu informații și activități pe teme actuale de educație civică, adaptate copilăriei la oraș. Temele incluse sunt cartier, natură, comunitate, administrație, reguli de circulație, prezentate în mod atractiv, cu design potrivit copiilor.

Activitățile din kit urmăresc creșterea respectului față de oraș și locuitorii lui, interacțiuni mai prietenoase cu spațiile publice urbane, grija față de mediu – fiind perfecte pentru orele de Dezvoltare Personală și Școala Altfel.

Cum se folosește kitul “Am Grijă De Orașul Meu”

Fiecare dintre cardurile din kit conține două elemente:

  • Pe fața cardului este prezentat un subiect pe care vă recomandăm să-l citiți împreună în clasă și să începeți o conversație cu elevii pe această temă. Încurajați copiii să pună întrebări și să își exprimă părerile în legătură cu subiectul respectiv.
  • Pe verso este descrisă o activitate menită să sedimenteze informațiile prezentate și implică în mod direct copiii. Unele activități pot fi făcute în clasă, pe când altele presupun deplasarea în afara școlii sau sunt făcute acasă, împreună cu familia.

Materialele folosite sunt descrise pentru fiecare activitate în parte, acolo unde este necesar.

Planificarea utilizării kitului la clasă rămâne la alegerea învățătorului, cât și subiectele din kit pe care dorește să le abordeze. Grow Up Romania recomandă parcurgerea tuturor temelor prezentate și a activităților potrivite pentru desfășurarea la clasă. De asemenea, revenirea periodică la mesajele de educație civică transmise prin intermediul kitului “Am Grijă De Orașul Meu” și reutilizarea cardurilor vor sedimenta obiceiuri benefice pentru traiul în comunitate și respectarea regulilor de către micii cetățeni.

Scopul proiectului

Kitul de explorare urbană și educație civică “Am Grijă de Orașul Meu” este un produs inovativ, extrem de practic și util care stă la baza educației viitorilor cetățeni. Acesta suplinește curricula școlară de educație civică pentru preșcolari și elevii din clasele primare, încurajează spiritului civic și ecologic, descoperirea orașului într-un mod original.

Venim în ajutorul cadrelor didactice și al părinților în a porni conversații cu cei mici despre orașul în care trăiesc și a-i învăța regulile comunității lor, prin joacă.

Programul pilot se adresează cadrelor didactice din școlile de stat din București, claselor pregătitoare, întâi și a doua. Peste 200 de kituri gratuite ajung în școlile din fiecare sector mulțumită proiectului pilot realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti.

Descoperiți aici detaliile integrale despre proiect.

Share: