fbpx

1500 de kituri gratuite pentru copiii din București

“Am Grijă de Orașul Meu”, proiect inițiat de Grow Up Romania cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București a ajuns la final. Cele 1500 de kituri gratuite au fost distribuite către elevii din școlile de stat din București, majoritatea prin intermediul învățătorilor înscriși în proiect. 

Kiturile au fost primite cu bucurie și entuziasm de cadrele didactice și elevi. O parte dintre clase au început deja să descopere temele din kit în cadrul orelor de Dezvoltare Personală și primele reacții ne-au emoționat. Copiii au desenat afișe cu îndemnuri de educație civică pentru propriile lor cartiere, s-au distrat creând un portret amuzant de familie și urmează să descopere mai departe și restul temelor propuse în kit.

Ne-am bucura să primim feedback-ul vostru aici.

Ne-am fi dorit să avem mai multe kituri de oferit – cererile voastre care continua să vină ne confirmă nevoia de instrumente suplimentare de lucru pentru a pune bazele educației civice timpurii.

Puteți vedea toate acțiunile proiectului, pe scurt, în următorul video:

 

Scopul proiectului

Kitul de explorare urbană și educație civică “Am Grijă de Orașul Meu” este un produs inovativ, extrem de practic și util care stă la baza educației viitorilor cetățeni. Acesta suplinește curricula școlară de educație civică pentru preșcolari și elevii din clasele primare, încurajează spiritului civic și ecologic, descoperirea orașului într-un mod original.

Venim în ajutorul cadrelor didactice și al părinților în a porni conversații cu cei mici despre orașul în care trăiesc și a-i învăța regulile comunității lor, prin joacă.

Ce conține kitul “Am Grijă de Orașul Meu”

Kitul conține 30 de carduri A5 cu informații și activități pe teme actuale de educație civică, adaptate copilăriei la oraș: cartier, natură, comunitate, administrație, reguli de circulație, prezentate în mod atractiv, cu design potrivit copiilor. Activitățile din kit urmăresc creșterea respectului față de oraș și locuitorii lui, interacțiuni mai prietenoase cu spațiile publice urbane, grija față de mediu – fiind perfecte pentru orele de Dezvoltare Personală, Școala Altfel și Săptămâna Verde. 

Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Despre proiect

Proiectul “Am Grijă de Orașul Meu” înglobează activități de informare și promovare a educației civice și ecologice timpurii (reguli de trai în comun, transport alternativ, grijă față de mediu, reguli de circulație, respectul față de natură, oraș, patrimoniu) atât către copii cât și către adulții din jurul lor. Vom porni o campanie de conștientizare privind importanța acestor subiecte, susținută de distribuția a 1500 de kituri gratuite și de un atelier interactiv pentru copii.

Ne propunem să contribuim la formarea unei baze de educație civică pentru copii și la creșterea simțului de apartenență la comunitate, la dezvoltarea spiritului civic și ecologic urban. Prevenția prin educație civică schimbă mentalități pe termen lung, fiind mai eficientă dacă începe din copilărie.

Primul pas va fi în București prin acest proiect pilot (1500 kituri gratuite + atelier pentru copii), urmând ca ulterior să dezvoltăm proiectul la nivel național în orașe cu peste 50.000 de locuitori.

În cadrul proiectului pilot:

  • Vom face ultimii pași pentru realizarea prototipului (cutie + 30 carduri față-verso);
  • Vom tipări și distribui 1500 de kituri către copii cu vârste între 4 și 10 ani (cu focus pe clasele pregătitoare – a II-a din școlile de stat) din comunități cât mai diverse din București, în toate cele 6 sectoare;
  • Vom organiza un atelier pentru copii – aproximativ 20 de participanți cu vârste între 4 și 10 ani – în care vom realiza împreună o parte din activitățile cu tematică de mediu din kit;
  • Vom promova spiritul civic și ecologic urban și implicarea în acțiuni voluntare a locuitorilor în oraș. 

 

Mulțumiri colaboratorilor

Nouă carduri din kitul “Am Grijă de Orașul Meu” sunt realizate în colaborare cu asociații partenere, pe teme de educație urbană specifice lor: ARCEN – cutremure, Asociația Parcul Natural Văcărești – natura urbană, Ashoka – empatie și antreprenoriat social, BAZA. Deschidem Orașul – urbanism, Micul Erou – prim ajutor, MATKA – educației prin artă, Da’ De Ce – patrimoniu, AMAIS – orașe incluzive, Clubul Câinilor Utilitari – relația cu câinii. 

Conceptele, textele, designul și ilustrațiile sunt realizate de echipa Grow Up Romania și colaboratori. Toate drepturile rezervate. Mulțumiri speciale: Iulia Iordan, Dana Ostacie, Alexandra Groves, Alma Cazacu pentru texte, Iulia Groves pentru design și ilustrații, Ella Moroiu pentru corecturi, Cristina Cioabă pentru promovare. Mulțumiri donatorilor care au susținut creația kitului. 

Mulțumim tuturor cadrelor didactice și părinților care se vor alătura acestui demers de a pune bazele unei educații civice solide, cu respect pentru comunitățile în care trăim. 

 

Planuri de viitor

Ulterior distribuției kiturilor gratuite și deci a finalizării proiectului pilot cu PMB, ne dorim să îmbunătățim și să creștem campania Grow Up Romania de educație civică și explorare urbană pentru copii. Ajută-ne să validăm interesul în dezvoltarea proiectului. Dacă vrei să te anunțăm atunci când avem noutăți:

👉  ÎNSCRIE-TE AICI

Share: