Pe măsură ce regulile de distanțare fizică devin o necesitate pe termen lung (cel puțin până la găsirea unui tratament / vaccin pentru noul coronavirus COVID-19), administrațiile publice din întreaga lume încep să adapteze orașele noului stil de viață. Pe cât de important este să păstrăm o distanță fizică de 2 m între noi, pe atât de important este să rămânem conectați social, dar și cu natura din jurul nostru.
Pentru a veni în ajutorul administrațiilor locale, am făcut o scurtă cercetare a nevoilor cetățenilor pe termen lung în contextul actual, precum și a măsurilor implementate de alte orașe, ca un ghid de bune practici și inspirație.
Parcuri și zone verzi
🌳 Parcurile și spațiile verzi din oraș devin esențiale pentru sănătatea noastră mintală, după aceste luni de izolare (odată ce depășim vârful epidemiei și putem ieși din nou afară). Ce trebuie să se schimbe însă, pentru a putea să ne bucurăm de natură în siguranță?
1. Dat fiind că noul coronavirus rezistă până la 2-3 zile pe suprafețe din plastic și inox, locurile de joacă vor trebui evitate o perioadă, chiar și dacă sunt dezinfectate constant. Devine astfel necesară încurajarea spațiilor verzi naturale – ce este mai distractiv pentru cei mici decât să se joace liberi în iarbă? Echipa Grow Up Romania a pus deja la dispoziția Primăriilor din București idei pentru spații și locuri de joacă naturale încă de la începutul anului.
2. Păstrarea distanței între cetățeni și reducerea întâlnirilor în grupuri mari. Pentru a evita aglomerațiile din parcurile principale ale orașelor, este importantă o revitalizare a tuturor spațiilor verzi din cartiere. Prin desființarea gardurilor pentru a permite accesul pe iarbă și prin îngrijirea acestor spații, locuitorii din zonă se vor putea bucura de natură mai aproape de casă.
3. Instalarea unor cișmele cu apă și săpun, sau asigurarea acestora în toaletele publice existente, pentru a facilita spălatul des pe mâini. Este recomandată și punerea la dispoziția cetățenilor a prosoapelor de hârtie / șervețelelor sau a substanțelor dezinfectante pentru mâini. Exemplu pozitiv: New York, SUA, a păstrat parcurile deschise doar pentru plimbări (sunt interzise sporturile de echipă, accesul în locurile de joacă sau alte activități de grup în parcuri), și verifică zilnic toaletele publice pentru a fi echipate cu soluții dezinfectante. Această soluție se poate aplica și la noi odată ce trecem de vârful epidemiei.
4. Interzicerea consumului de alimente și băuturi în parc pentru a evita atingerea feței cu mâinile contaminate. Acest lucru va duce probabil la dispariția micilor comercianți și a diverselor festivaluri culinare din parcuri, dar și la eliberarea aleilor, oferind astfel mai mult spațiu pentru oameni.
5. Igienizarea constantă a aleilor și a mobilierului urban cu substanțe potrivite – recomandarea oficială fiind de a dezinfecta cu apă și săpun, și nu cu substanțe toxice care pun în pericol sănătatea oamenilor și a animalelor. Asta pe lângă stropirea anti-țânțari și căpușe a spațiilor verzi, tocmai pentru a încuraja accesul pe iarbă.
6. Afișaje clare și concise pentru a informa cetățenii și a promova noile reguli – ideal identice în tot orașul, pentru a le recunoaște și a le reține mai ușor. Acestea ar trebui însoțite de implicarea paznicilor și a Poliției Locale prin avertismente și amenzi acolo unde regulile nu se respectă. Echipa Grow Up Romania a pus deja la dispoziția autorităților un afiș cu recomandările oficiale de la începutul epidemiei, și suntem deschiși să îl ajustăm pe măsură ce se schimbă regulile de conduită.
Mobilitate
🚴♀️ Nevoia de distanțare fizică din cauza pandemiei de coronavirus prezintă o ocazie pentru orașe de a-și reface străzile, luând din spațiul destinat mașinilor și oferindu-l pietonilor și bicicliștilor. Aceste reorganizări nu pot avea decât beneficii pe termen lung, prin scăderea traficului și a poluării din oraș.
Folosirea mijloacelor de transport alternativ a fost printre primele recomandări emise de autorități, deși în București lipsa pistelor de biciclete și trotuarele înguste nu încurajează deloc acest lucru. Ce s-ar putea îmbunătăți?
1. Amenajarea de noi piste de biciclete / trotinete pentru a facilita deplasarea în oraș. Există asociații precum Optar care militează pentru acest lucru de ani buni. Exemplu pozitiv: în Bogota, Columbia, s-au adăugat 76 km de piste noi tocmai pentru a reduce aglomerația din mijloacele de transport în comun și a preveni infecția cu noul coronavirus.
2. Lărgirea trotuarelor înguste, eliberarea și reabilitarea celor existente care prezintă multe obstacole (gropi, denivelări, stâlpi, mașini parcate) pentru a încuraja mersul pe jos în siguranță. Se fac 3 ani de când echipa Grow Up Romania insistă prin petiții și sesizări pentru trotuare decente în București, prin campania Obstacole Urbane. Exemplu pozitiv: pentru a ajuta pietonii să păstreze distanța unii de alții în Montreal, Canada, o bandă destinată parcării pe Bd. Mont-Royal va fi închisă pe o porțiune de aproximativ 3 km, încurajând astfel oamenii să meargă pe jos până la magazinele alimentare și farmacii.
3. Închiderea temporară a străzilor înguste din zone aglomerate pentru a încuraja traficul pietonal la o distanță de siguranță. Exemplu pozitiv: noua rețea de “străzi liniștite” din New York – SUA sau Calgary – Canada, străzi pe care au prioritate pietonii, nu mașinile.
4. Reguli de distanțare fizică în mijloacele de transport în comun, precum și continuarea acțiunilor de spălare și dezinfectare a autobuzelor, troleibuzelor, tramvaielor și metrourilor. Sunt de asemenea importante afișajele clare ale responsabilităților călătorilor pentru a preveni infectarea, încurajarea folosirii măștilor de protecție și oferirea substanțelor dezinfectante pentru mâini. Exemplu pozitiv: decizia luată de CFR de a păstra un loc liber între călători.
Spații publice
🚶♀️ Pentru a evita drumurile lungi în oraș, aglomerația și răspândirea virusului, autoritățile au recomandat ca toate activitățile și cumpărăturile esențiale să fie realizate aproape de casă. Găsim însă tot ce ne trebuie în cartier, într-o rază de 15 minute de mers pe jos de casă?
1. Devine astfel esențială încurajarea dezvoltării cartierelor, atât la nivel economic cât și al comunității. Această idee nu este deloc nouă – ea a fost folosită ca un model de a măsura cât de prietenos este un oraș pentru copii încă din anii 1970 prin „the popsicle test”: un copil poate merge singur pe jos, în siguranță, la un magazin, poate cumpăra o înghețată pe băț, și se poate întoarce acasă înainte să se topească. Exemplu pozitiv: Primarul Parisului a promovat această idee încă înainte de pandemie, insistând că orașul trebuie să se remodeleze pentru ca rezidenții să-și poată îndeplini toate nevoile – fie ele pentru muncă, cumpărături, sănătate sau cultură – în 15 minute de la ușa proprie.
2. Restricții de distanțare fizică în magazine și piețe. Este important ca regulile actuale de a păstra o distanță minimă între clienți la casele de marcat sau de a permite un număr maxim de persoane în magazine să fie menținute pe termen lung. Exemplu pozitiv: amenajarea pieţelor sezoniere de cartier.
3. Curățenie, curățenie, curățenie! Este extrem de important ca acțiunile constante de curățare și dezinfectare a spațiilor publice să devină o normalitate. Și asta nu înseamnă o stropire artificială cu substanțe nocive, ci o spălare serioasă cu apă și săpun a trotuarelor, a mobilierului urban, a piețelor și nu numai. Pe lângă prevenirea răspândirii virusului, vom vedea beneficii și în privința poluării din oraș, prin reducerea prafului. Curățenia trebuie menținută însă și de cetățeni, care vor trebui încurajați de afișaje clare și de amenzi. Exemple pozitive: imagini din întreaga lume.
💛🌱 Sperăm ca pe măsură ce depășim punctul maxim de cazuri și se vor liniști un pic lucrurile, autoritățile să analizeze în detaliu, alături de specialiști, aceste exemple de bune practici, recomandări și nevoi ale cetățenilor. Vom insista pentru o serie de măsuri pe termen lung, oferind tot suportul necesar.
Până atunci, vă încurajăm să respectați recomandările în vigoare și vă dorim multă sănătate. #StămAcasă
Referințe:
- https://cityparksalliance.org/news/coronavirus-national-dialogue-relationship-parks-public-spaces-civic-infrastructure/
- https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/04/closing-parks-ineffective-pandemic-theater/609580/
- https://www.theguardian.com/world/2020/apr/11/world-cities-turn-their-streets-over-to-walkers-and-cyclists
- https://www.smartcitiesworld.net/news/news/bogota-expands-bike-lanes-overnight-to-curb-coronavirus-spread-5127
- https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/montreal-covid-19-containment-1.5526534
- https://www.pps.org/article/you-asked-we-answered-how-can-public-space-managers-help-fight-covid-19
- https://www.theverge.com/2020/3/23/21191325/cities-car-free-coronavirus-protected-bike-lanes-air-quality-social-distancing
- https://nacto.org/rapid-response-tools-for-cities/
- https://usa.streetsblog.org/2020/03/31/ten-nacto-endorsed-ways-every-city-should-respond-to-covid-19-on-its-streets/
- https://www.stuff.co.nz/national/120970386/how-coronavirus-will-change-the-face-of-the-cbd
- https://www.citylab.com/environment/2020/02/paris-election-anne-hidalgo-city-planning-walks-stores-parks/606325/
- https://www.shift-au.com/projects/hyperlocal-micromarket/
- https://kingcountymetro.blog/2020/03/26/covid-19-update-new-safety-strap-to-support-health-of-drivers-and-customers-through-social-distancing/
Pozele folosite în acest articol sunt de pe unsplash.com.
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)