Sâmbătă a fost o zi grozavă, probabil ultima însorită din toamna anului 2022, în care s-a desfășurat atelierul etapei pilot a proiectului “Am Grijă de Orașul Meu”.
În cadrul acestui atelier gratuit, copiii înscriși au făcut o parte din activitățile cu tematică relevantă din kit. Prin acestea ne-am dorit să ajutăm copiii (și însoțitorii lor – părinți, bunici, învățători) să înțeleagă importanța protejării și conservării resurselor naturale, a aerului curat, traiul în mediul urban în armonie cu flora și fauna.
Atelierul s-a desfășurat în Rotonda Scriitorilor, parcul Cișmigiu, loc pe care l-am ales pentru istoricul îndelungat, emblematic pentru capitală, fiind și unul dintre spațiile publice administrate de Primăria Municipiului București, cu sprijinul căreia am tipărit și distribuit gratuit 1500 de kituri elevilor din București.
Cele 22 de locuri ale atelierului s-au ocupat în primele ore de înscrieri, iar entuziasmul participaților s-a menținut până la final.
Istoricul Parcului Cișmigiu
După ce ne-am întâlnit cu toții sâmbătă dimineața, copiii au aflat istoricul parcului Cișmigiu, care este și cea mai veche grădină publică (așa cum era denumită în trecut), fiind înființată în 1854. Un alt lucru interesant este că aleile parcului au fost illuminate electric în 1882.
La începuturile lui, parcul a fost locul preferat al celor mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti și exista chiar un regulament strict pentru cei care voiau să se plimbe prin Cişmigiu. Vizitatorii nu aveau voie să vorbească tare sau să facă mizerie și orice activitate comercială era interzisă.
Cândva, Cişmigiul adăpostea o mică grădina zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare.
Gradina Cismigiu este unica in ceea ce priveste conceptia si diversitatea materialului dendrologic , aici gasindu-se unele exemplare declarate “arbori ocrotiti”, cum sunt: Platanus acerifolia (vechi de aproape 150 de ani), Torreya nucifera și Torreya californica, Cedrus atlantica(pin roșu japonez), Picea excelsa inversa(molid roșu), Magnolia stellata, Sophora japonica, Hipocastanum.
Pentru realizarea grădinii Cișmigiu s-au adus aproximativ 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului. Acum se găsesc în parc platani, pini roșii japonezi, magnolii roz, Ginko Biloba și chiar molizi roșii.
Iarna anului 1883 a fost mai geroasă şi Lacul Cişmigiului a îngheţat. Astfel a apărut micuţul patinoar natural de care ne bucurăm şi astăzi.
În partea dinspre Schitu Măgureanu s-a amenajat în 1943 Rotonda scriitorilor, unde sunt expuse busturile marilor scriitori români:
Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri.
Vânătoarea de comori din Rotonda Scriitorilor
Cum știm că joaca este cea mai bună opțiune pentru sedimentarea oricăror informații, ne-am gândit că o vânătoare de comori, pe baza unor indicii care punctează elemente de istorie, mediu, conservarea resurselor naturale, adaptate vârstelor de 4-10 ani, este cea mai potrivită activitate.
În echipe de câte doi, trase la sorți, copiii au trecut prin lista de indicii și încercând să descopere literele unui cuvânt în temă cu activitățile. Pe ici, pe colo, au mai avut nevoie de ajutor, iar după aproximativ o oră toate echipele își completaseră cuvântul EXPLORATOR. Poți vedea și un mic live făcut în timpul căutărilor pe contul de Instagram al Grow Up Romania.
Am apreciat tare mult interacțiunile din echipe, dar și între echipe, si faptul că micii exploratori și-au luat provocarea în serios. La finalul vânătorii fiecare a primit un kit “Am Grijă de Orașul Meu”, o diplomă, o insignă și un mic dulce.
Ne-am dori ca pe viitor să facem mai multe evenimente de acest fel, dar până atunci, dacă vrei să afli noutăți despre proiectul “Am Grijă de Orașul Meu”, te poți înscrie mai jos:
ÎNSCRIE-TE AICI
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)