fbpx

Sugestii de activități cu copiii pe perioada cât sunt închise școlile și grădinițele din cauza pandemiei coronavirus

Echipa Grow Up Romania speră să vă ajute cu sugestii pentru a ține copiii ocupați acasă pentru următoarele săptămâni.
Includem de asemenea câteva recomandări de online streaming și resurse educaționale.

 

Se pare că pauza de primăvară se transformă într-o vacanță prelungită pe termen nedefinit. 

În această primăvară, cu școlile și grădinițele închise, limitarea contactului fizic și faptul că trebuie să lucreze remote, de acasă, părinții au o responsabilitate / datorie dificilă. Pentru a vă veni în ajutor cu idei, ne-am strâns și am pus pe hârtie ce face fiecare dintre noi pentru a-și ține copiii ocupați pentru săptămânile care vin.

Familia are nevoie de rutină, de aceea este bine să se recreeze oarecum programul unei săptămâni obișnuite.

Indiferent de vârsta copiilor este necesar să incluzi în program în jur de o oră de liniște / somn și de asemenea activități fizice. În timpul de liniște copiii mai mari (care nu mai dorm la amiază) pot citi, se pot juca în liniște, pot desena. E perfect ok să-i lăsam să se și plictisească. E important ca toată lumea să ia o pauză, inclusiv părinții au nevoie de liniște. 

Pentru activitățile fizice, vă încurajăm să ieșiți în curte sau pe balcon. Dacă nu este posibil, încercați yoga, petreceri cu dans și muzică antrenantă (sunt multe playlist-uri pe YouTube), genuflexiuni, sau provocări – de câte ori pot urca și coborî pe scări / cine ajunge cel mai repede dintr-un loc într-altul al casei, etc.

Jocurile care combină activitatea fizică cu rezolvarea de ”probleme” sunt ideale. De exemplu puteți pregăti o piesă de teatru. Copiii se pot costuma și transforma diferite obiecte din casă în recuzită. Unul din favoritele tuturor timpurilor – construcția unei cetăți din pernele canapelei. Se poate acoperi și cu o pătură, iar copiii se pot juca cu lanterna înăuntru. La final îi rugați să strângă pernele, ceea ce îi va învăța să le potrivească corect, ca într-un mare puzzle, dar și să facă ordine.

Puteți umple chiuveta cu apă și puțin săpun, iar copiii se vor bucura să se joace cu spumă și diferite jucării și își vor dezvolta dexteritatea.

Schimbați rutina făcând un picnic pe o pătură în sufragerie în loc de prânz la masă, ca de obicei. Copiii pot ajuta la așezarea ”mesei” și pregătirea mâncării.

Faceți biscuiți cu forme și lăsați-i să pregătească aluatul și să-și aleagă formele ‒ ele pot fi și alte obiecte, cum ar fi pahare de diferite diametre, sau să își taie singuri contururile biscuiților în forme imaginate de ei. Și o salată de fructe ar prinde bine! Fructe alese și pregătite de copii, vitamine cât cuprinde.

Copiilor mai mari le-ar plăcea să afle mai multe despre alte culturi, cum trăiesc alți oameni, cum se îmbracă, ce mănâncă – și așa pot face un plan de cină exotică sau să se costumeze similar cu hainele din casă și diferite obiecte. Avem și noi pe blog câteva articole despre orașe de vacanță – aici.

Fotografia și filmatul sunt activități creative care îi implică mai mult pe copii decât privitul la desene sau jocurile video. Puteți face un vlog cu copiii, ca un jurnal al perioadei – aici găsiți tips & tricks:

https://collectivedge.com/blog/five-tips-making-first-vlog/

https://www.wikihow.tech/Make-a-Great-First-Vlog

Copiii mai mari pot începe să învețe o limbă străină sau să își reîmprospăteze cunoștințele – o sugestie ar fi aplicația DuoLingo care are și elemente de gaming: https://ro.duolingo.com/

E un moment foarte bun să faceți ordine între hainele, cărțile și jucăriile care nu mai sunt folosite. Ele pot fi donate, vândute sau duse la reciclat (când vom fi mai liberi să circulăm). Așa se va crea mai mult spațiu, copiii vor alege ce este cu adevărat important pentru ei. Există grupuri de Freecycle – unde pot fi donate către asociații care se ocupă de copii sau la case de copii direct.

Și băieții și fetele pot învăța să coasă sau să tricoteze. Poate au haine care au nevoie de un petec sau un nasture rupt, ori o jucărie are nevoie de o căciulă nouă. Acum au timp să tragă de ac și ață. Mama poate împunge.

Un puzzle clasic e întotdeauna o alegere bună pentru când ai mult timp de stat acasă. Dacă aveți nevoie de masă pentru cină sau prânz, puteți lipi mai multe hârtii, reviste sau bucăți de tapet sub puzzle și îl ridicați cu totul când trebuie eliberată masa.

Împărtășiți cu copii poveștile pe vinil pe care le ascultați voi când erați de vârsta lor. Multe se găsesc pe YouTube – căutați poveștile Electrecord. Sau aici: https://gokid.ro/c/activitati-copii/povesti-audio/. Pentru povești audio mai noi, vă recomandăm http://povestilecristinei.ro/

Faceți un calendar, până la ziua lor de naștere, bifați zilnic zilele care trec. Dacă nu mai e mult puteți chiar să faceți un calendar cu surprize, în fiecare zi va fi altă surpriză. Ca un calendar de advent.

Noi ne bucurăm tare de creațiile prichindeilor, deci îi încurajăm să construiască cu piese de lemn, magnetice, lego sau ce vor ei, să picteze, să modeleze, să pregătească decorațiuni de Paște și multe altele.

Mai jos am strâns câteva link-uri cu materiale educaționale:

 

Muzee virtuale:

https://www.facebook.com/272370502030/posts/10157048180872031/?d=n 

Materiale NASA kids:

https://www.nasa.gov/kidsclub/index.html

Povești audio pentru copii:

https://gokid.ro/c/activitati-copii/povesti-audio/

Aplicație cu activități pentru copii:

http://www.thehowapp.com/

O carte pe zi – povești citite de Dana Rogoz:

https://www.facebook.com/dana.rogoz.378/videos/227222891738846/

Idei de activități creative:

http://www.creatissimo.ro/stampile-din-fructe-si-legume-18-idei-creative/

Teleșcoală – profesori care fac lecții televizate:

https://www.edupedu.ro/orar-telescoala-surse-peste-40-de-profesori-s-au-oferit-voluntari-sa-faca-lectii-televizate-pentru-elevii-care-se-pregatesc-de-evaluarea-nationala-si-bacalaureat/

TedEd – filme animate educative

https://ed.ted.com/lessons?content_type=animations&direction=desc&sort=publish-date&user_by_click=student

Teatru pentru copii online:

Teatrul Țandărică: https://www.facebook.com/teatrultandarica/

Teatrul Ion Creangă: https://www.facebook.com/TeatrulIonCreanga/

Opera Comică pentru Copii: https://www.facebook.com/OperaComica/

Ne puteți împărtăși în comentarii ce faceți voi cu copii în această perioadă. 

Share: