fbpx

Viața cu copil în Buenos Aires, Argentina (Guest Post)

Pentru a vedea cum e să locuiești cu copii în alte orașe din lume și a putea compara cu ce avem noi în România, invităm părinți să scrie impresiile lor. V-ați întrebat cum e viața peste oceanul Atlantic, în îndepărtatul Buenos Aires? Am rugat-o pe Monica Revecu să ne povestească.

Sunt mama unei fetițe de trei ani și opt luni, Isabel – cea plină de energie, nerăbdătoare, cățărătoare, dornică să exploreze lumea – toată lumea, într-o secundă dacă se poate!

Eu am fost o mare călătoare la viața mea și am vrut să fiu și după ce s-a născut ea – drept pentru care atunci când avea 9 luni am plecat singure la Lisabona, apoi am mers în Turcia, Madrid, Bulgaria, Suedia etc.

Se pare că gena asta călătoare se moștenește, drept pentru care acum Isabel mă întreabă dimineața ”azi unde mergem?” Așa îmi încep eu diminețile, și în afara zilelor când vremea e foarte urâtă sau avem grădiniță, trebuie să găsesc variante.

Din fericire, orașul în care locuim momentan – de un an și jumătate – este foarte ofertant, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Orașul e Buenos Aires (Argentina) – sună atât de frumos și nemaipomenit, însă trebuie să mărturisesc că nu m-am împrietenit așa de repede cu el.

Pentru cei care nu au fost în America Latină, trebuie să știți că acest continent e altfel decât Europa – tot felul de detalii și operațiuni care în Europa ni se par evidente, aici nu sunt chiar așa. Dacă ajungeți aici trebuie să vă informați din timp cum e cursul valutar și ce trebuie să faceți ca să nu fiți victimele vreunei hoții – eu am asistat ”live” la furtul unui telefon în autobuz, care m-a șocat o perioadă și m-am hotărât să trăiesc și mai minimalist decât până acum – adică fără bijuterii de aur, fără ceas, cu mare grijă cu telefonul mobil și în general cât mai puțin extravagant. Pe lângă acest avertisment de început, pe care eu îl consider absolut necesar, vă voi povesti câte ceva despre cum e să îți petreci timpul cu un copil mic în Buenos Aires.

Povestea noastră poate e puțin diferită, pentru că nu suntem doar în vacanță, iar timpul împreună se rezumă mai mult la weekenduri, pe care le exploatăm la maxim.

Buenos Aires este un oraș imens, are bulevarde largi, trotuare gigantice – cel puțin în centru, unde este o fericire să te plimbi cu cărucior (în cazul în care copilul mai merge încă în cărucior) pentru că nu o să te lovești nicicând de mașini care să blocheze trotuarul sau de oameni pe care trebuie să îi ocolești.

Deși unora traficul li se pare intens, eu nu cred că mă încadrez în această categorie – conduc în oraș și în afara faptului că șoferii sunt misogini și te vor claxona/înjura când vei face o greșeală și că nu semnalizează când trec de pe o bandă pe alta, nu pot spune că e atât de dramatic.

Ca pieton însă drepturile tale sunt cam nule – în primele zile nu știam că dacă trec cu căruțul pe trecerea de pietoni voi fi certată aprig – până mi-am dat seama că atunci când nu există un semafor la trecerea de pietoni, e musai să vezi când e stop pentru mașini ca să poți trece și tu – oricum, e bine să te asiguri atunci când traversezi pentru că șoferii nu prea au răbdare.

Buenos Aires e un oraș plin de parcuri și locuri de joacă – parcuri pe care însă le-am descoperit în timp, având în vedere distanțele mari între ele (bine ar fi să încerci să mergi cu un mijloc de transport pentru a te deplasa mai ușor). Important de știut este că în cazul în care urci cu un căruț în autobuz (aici se numește Colectivo), neapărat trebuie să îl pliezi, chit că copilul doarme – îl trezești, îl ții în brațe și pliezi căruțul!

Aceasta operațiune mi-a fost imposibil să o fac de una singură, mai ales că mai aveam și alte cumpărături prin căruț și am renunțat de a merge cu Isabel cu autobuzul cât era în căruț.

Acum e mai ușor fiind mai mare – dar atenție, pentru orice copil mai mare de 3 ani, se plătește bilet de transport!

Cu metroul nu am mers decât singură, de câteva ori, așa că nu vă pot oferi multe detalii, însă orașul dispune de transport în comun relativ bun și cu excepția zilelor când e grevă (zilele astea sunt destul de frecvente), te poți baza pe el (atenție însă la hoți, după cum am mai zis).

Parcuri minunate sunt multe (încă nu le-am văzut pe toate cele importante), dar un top al celor mai frumoase ar fi:

Bosques de Palermo, un parc imens, cu lac, cu o grădină superbă de trandafiri (Rosedal de Palermo), cu muzeu, biciclete ce pot fi închiriate, evenimente, cu Planetario aproape (au și aici spectacole frumoase pentru copii), cu locuri de joacă (atenție însă că fiind atât de mare e bine de verificat dinainte unde sunt aceste locuri de joacă ca să nu bântui mult să le găsești), cu mulți palmieri, lebede și rățuște.

Jardin Japones (gradina japoneză) ar fi o altă variantă frumoasă – aici intrarea se plătește, însă merită să îți petreci câteva ore prin oaza asta de liniște și frumusețe, în mijlocul orașului (are și restaurant și magazin de unde poți cumpără bonsai).

Reserva Ecológica Costanera Sur (rezervația ecologică) – e un spațiu minunat în zona Puerto Madero, iar dacă vrei să ajungi mai repede la ”apă”, adică la fluviul La Plata, după ce intri o iei în stânga. Totul e foarte relaxant și curat – nu se plătește intrare, multă lume merge să facă picnic, sunt bicicliști, copii și floră și faună specifice – habitat pentru 298 specii de păsări.

Parque Centenario e ceva mai departe (departe pentru mine, care locuiesc în cartierul Retiro), dar e frumos de văzut, dacă chiar ai epuizat tot ce era de văzut în Buenos Aires și vrei să vezi și altceva (are lac, spații de joacă, muzică și activități în aer liber gratuite pentru adulți). Primăria orașului pune la dispoziție în fiecare parc mare diverse modalități de distracție pentru copii și adulți – inclusiv clase de zumba, dans, aerobic, yoga etc și posibilitatea închirierii de echipament sportiv pentru joacă – nu știu dacă sunt gratis sau nu, dar înclin să cred că sunt gratis.

Dacă sunteți în zona arterei comerciale Calle Florida și vreți un loc de joacă apropiat, vă sugerez Plaza San Martin. Locul e însă puțin mai ciudat pentru că vin de obicei imigranți de toate categoriile sociale, ceea ce nu conferă cea mai mare siguranță acestui spațiu.

Nu foarte departe însă se află Torre Monumental sau Torre de los Ingleses (un turn donat de comunitatea britanică statului argentinian), unde poți urca cu liftul și poți vedea întreaga zonă Retiro de sus (e o experiență frumoasă și relativ ieftină).

V-aș putea scrie mult despre spațiile de joacă din oraș – mie îmi mai plac spațiile micuțe de joacă din parcul Vicente Lopez (zona aceasta din Buenos Aires, aflată în cartierul Recoleta e tare boemă și frumoasă), părculețul din Plaza Armenia (cartierul Palermo, și el plin de șarm și locuri pitorești, unde în weekend se organizează un târg), parcul de vis-a-vis de Museo Nacional de Arte Decorativo – un muzeu, de altfel, minunat, pe care nu ar trebui să îl ratați, parcurile din jurul Muzeului Național de Arte Frumoase (Museo Nacional de Bellas Artes) șamd.

Aici aproape toate locurile de joacă sunt împrejmuite, pentru siguranța copiilor, iar grădinițele nu pot duce copiii în parcul aflat la 50m de grădiniță decât cu aprobarea expresă a părinților și semnăturile acestora, drept pentru care majoritatea activităților la grădiniță nu includ jocul în parc, în aer liber.

Gradinițele compensează însă prin căldura umană a educatorilor și emoțiile pozitive pe care încearcă mereu să le transmită copiilor – mersul la grădiniță e o distracție, iar părinții sunt întâmpinați în fiecare dimineață de educatoare zâmbitoare, care te îmbrățișează și îți spun pe nume și ție și copilului. Bineînțeles, și la plecare nu scapi nepupat.

Buenos Aires e un oraș cultural – nu am mai întâlnit niciodată un oraș mai ofertant decât Buenos Aires în privința evenimentelor culturale – multe și pentru copii, foarte multe gratis și de foarte bună calitate. Se organizează mereu festivaluri, evenimente prin diverse muzee, zile dedicate unei anume comunități străine etc. Pentru că trebuie totuși făcută o selecție, v-aș recomanda câteva locuri interesante:

Centro Cultural Recoleta – care are mereu expoziții (multe interactive), fascinante pentru copii, săli de relaxare, joacă, desen, organizează workshopuri (talleres) pentru diverse categorii de vârstă și concerte.

Centro Cultural Kirchner (CCK) – pe lângă expoziții, concerte și alte evenimente, au un etaj întreg dedicat copiilor (e important însă să verificați orarul pentru că în Argentina mai toate Centrele Culturale și Muzeele se deschid târziu), apoi mai sunt Usina del Arte, Fundacion PROA și aproape toate muzeele care organizează inevitabil workshopuri pentru copii – de cele mai multe ori gratis.

Vă mai recomand câteva spații frumoase, cu grădini bune de explorat pentru copii: Grădina Botanică, unde copiii se pot plimba în voie și descoperi diverse specii de plante și copaci, Muzeul Larreta – atât casa cât și grădina te poartă într-un spațiu asemănător andaluz, și Museo de Arte Hispanoamericano Isaac Fernández Blanco – Palacio Noel, care are de asemenea o grădină fabuloasă și concerte de muzică clasică, seara.

Îmi dau seama că nu pot epuiza oferta culturală a orașului Buenos Aires – pentru vorbitorii de spaniolă vă voi indica două surse bune de informare – https://disfrutemosba.buenosaires.gob.ar/ unde puteți selecta și evenimentele dedicate copiilor și un blog foarte apreciat în rândul mămicilor https://www.buenosairesparachicos.com/ care publică în fiecare weekend o listă luuuungă de evenimente dedicate copiilor.

M-am oprit aici, dar nu înainte de a vă spune ce minunății mai găsiți și prin alte zone aflate în afara orașului – excursii cu barca, parc tematic cu animale și păsări, traversarea fluviului La Plata pentru a ajunge în Uruguay (încă nu am fost) și multe altele.

Dacă ajungeți la Buenos Aires, cu siguranță vă veți bucura de el și veți fi fericiți să întâlniți părinți relaxați, iubitori, oameni care îndrăgesc mult copiii, care se bucură de viață și care mereu când se întâlnesc, se îmbrățișează și te pupă pe un singur obraz.

Share: