fbpx

Grow Up Romania – gânduri la 1 an de la formare și planuri de viitor

Este timpul acela al anului când ne uităm înapoi și medităm un pic asupra acțiunilor făcute, plănuind pentru viitor. Inițiativa civică Grow Up Romania a împlinit 1 an de activitate! Un an plin de descoperiri și dezamăgiri, idei minunate și speranțe spulberate, soluții puse în practică, reușite și înfrângeri — toate însă înglobate sub o notă de pozitivitate și optimism specifică grupului nostru, alături de o colectivitate cât mai mare de oameni implicați, cărora le păsa de orașul lor.

Existăm de 1 an și încă ne este greu să explicăm pe scurt ce facem și ce dorim. Tocmai pentru că scopul nostru final – de a avea un București child-friendly, un oraș prietenos pentru părinți și copii – este unul foarte complex. Pentru a-l putea atinge este nevoie de o mișcare de forțe și o colaborare a autorităților locale, a ONG-urilor, a grupurilor de inițiativă civică, a cetățenilor. Este nevoie de soluții fezabile executate corect, de bani și de timp.

Noi, Grow Up Romania, am încercat să deschidem un dialog cu autoritățile, să-i motivăm pe cei din jur să se poarte mai civilizat și să depună sesizări atunci când întâlnesc nereguli, să promovăm conceptul de child-friendly city, să educăm și să informăm. Vezi proiectele noastre aici.

Și vom continua să facem asta! Cumva între joburi, copii și viață socială ne găsim și timp pentru a schimbă lucrurile în bine în orașul în care trăim. Fiecare pas în direcția potrivită, oricât de mic, contează!

De ce continuăm să facem asta? 
Pentru că trebuie să dăm tonul schimbării, să tragem semnale de alarmă acolo unde este nevoie, să impulsionăm autoritățile să ne acorde atenție – totul pentru un oraș mai bun pentru copiii noștri. Pentru că București este un oraș frumos și este păcat să nu încercam să vedem lucrurile bune din el și să le inmulțim. Pentru noi.

De ce este atât de important să avem un oraș child-friendly?
Se estimează că în 2050 în jur de 70% din populația globului va locui în orașe. Majoritatea vor fi copii (sub vârsta de 18 ani). Copiii își doresc de la un oraș străzi curate și sigure, acces la spații verzi, aer curat, activități potrivite vârstei lor, locuri în care se pot juca/întâlni cu prietenii, accesibilitate. Pe scurt: un loc pe care să îl numească “acasă” și în care să se simtă confortabil. Ca noi toți de altfel, nu?

Citind studiul “Cities Alive: Designing for Urban Childhoods” ni s-a confirmat (înca o dată) ideea că un oraș prietenos pentru copii este și un oraș prietenos pentru oameni. Las mai jos două extrase din articol (în engleză):

  • “Creating cities that offer streets, spaces and facilities – for all ages, abilities and backgrounds to enjoy together – can make a vital contribution to our collective wellbeing. With children projected to make up the majority of the world’s urban population by 2030, the quality of life experienced in our cities will in many ways determine our global future.”
  • “We are living in an ever increasingly urban world, with more children growing up in cities than ever before. It is therefore imperative that we design and build cities that meet the needs of children: seeking their input during the design process, providing them with access to play and education, and facilitating their social and cultural interactions.”
„People who grow up in a city that cared for them are more likely to care for their city!”

 

Încheiem aici, cu multe gânduri bune pentru Sărbători și nerăbdători să ne vedem în 2018 cu forțe proaspete și dornici de implicare. La mulți ani!

 

Share: