fbpx

Cum să le explicăm elevilor ce înseamnă alegerile printr-o activitate interactivă la clasă

În ultimele zile, copiii probabil au auzit tot mai des discuții despre alegeri – fie la știri, fie între adulții din jurul lor. Poate chiar au început să pună întrebări: „Ce înseamnă alegerile? De ce sunt atât de importante?” Pentru cei mici, acest subiect poate părea complicat, însă curiozitatea lor este o ocazie minunată de a le explica, pe înțelesul lor, cum funcționează democrația.

Kitul de educație civică pentru copii „Am Grijă de Orașul Meu” include un card dedicat alegerilor. Deși se referă la alegerile locale, informațiile pot fi adaptate ușor pentru a le vorbi copiilor despre orice tip de alegeri. (Poți afla mai multe despre kit aici)

Dacă nu aveți la îndemână kitul, vă propunem o activitate simplă și educativă inspirată din acest material, ideală pentru desfășurarea la clasă. Elevii vor înțelege prin joc cum funcționează procesul de votare și de ce este important ca fiecare cetățean să participe.

Activitatea poate începe cu o discuție deschisă despre alegeri, urmată de o activitate practică.

Discuție:

Iată câteva întrebări / idei pe care le puteți folosi pentru a iniția conversația cu elevii:

1 – De ce credeți că oamenii votează? Ce lucruri importante credeți că trebuie să decidă atunci când votează?

Puteți explica apoi că prin vot, oamenii își aleg liderii sau soluțiile care cred că vor face viața mai bună pentru toată lumea.

2 – Cum ar fi dacă nimeni nu ar vota? Cine ar lua deciziile atunci? Cum credeți că ar arăta o comunitate în care nimeni nu participă la luarea deciziilor?

3 – Voi ați votat vreodată în familie pentru ceva (cum ar fi unde să mergeți în vacanță)? Cum ați luat decizia?

4 – Oamenii mari sunt obligați să voteze? Nu, dar iată ce se întâmplă când oamenii votează:

  • Părerea lor este luată în seamă;
  • Își folosesc un drept important, acela de a alege;
  • Nu-i lasă pe ceilalți să decidă în locul lor;
  • Participă activ la schimbarea lumii în care trăiesc.

 

Activitate în clasă

Nu doar adulții decid ce se întâmplă în comunitate. Cu toții luăm decizii, indiferent de vârstă. Dar atunci când refuzăm să alegem, riscăm ca ceilalți să aleagă ceva ce nouă nu ne place.

Hai să facem un experiment! Să presupunem că organizăm împreună o ieșire în natură cu toți elevii din clasă. Pentru a ne distra cu toții, trebuie să luăm câteva decizii importante înainte. Votați pe rând:

  • Gustările din autocar. De exemplu: În autocar vom avea ca gustarea de dimineață un măr sau o banană?
  • Jocurile de care urmează să vă bucurați împreună. De exemplu: Jocul de mișcare de după amiază va fi badminton sau fotbal?

Organizați o rundă în care votează toată lumea și alta în care votează doar unii dintre elevi. Analizați împreună ce s-a întâmplat de fiecare dată!

Această activitate poate fi personalizată pentru a reflecta interesele și nevoile clasei dumneavoastră. Fie că este vorba despre planificarea unei petreceri, alegerea activităților pentru o zi fără ore sau decizii legate de organizarea clasei, procesul poate fi adaptat pentru a implica elevii și a le demonstra importanța participării tuturor la luarea deciziilor.

Încheierea activității:
Ce am învățat din acest experiment? De ce este important să voteze toată lumea? Cum ajută asta comunitatea să ia decizii mai bune și mai corecte?

Exact așa funcționează și alegerile: când toată lumea participă, deciziile sunt mai echitabile și mai bine gândite pentru toți.

Share: