fbpx

Amenzi pentru mâncătorii de semințe în spațiul public

Mâncătorii de semințe care aruncă cojile pe jos pot fi avertizați și amendați foarte simplu.

Am tot citit și văzut cu ochii noștri zilnic acest sport național cum îl numesc unii, prin parcuri și pe orice băncuță pe străzile din București, persoane de toate vârstele care mănâcă semințe și aruncă cojile pe jos, deși în spatele lor este cel mai adesea un coș de gunoi.

Mai jos o să vă povestim pe scurt cum am procedat noi zilele acestea și cum s-a rezolvat punctual un caz sesizat.

Parcul Morarilor – Sector 2

Am ajuns cu fetița săptămâna aceasta în Parcul Morarilor și după 2 ore de hoinărit am dat să ieșim din parc. Am remarcat mai multe grupuri de tineri (gimnaziu – liceu ca vârstă), care mâncau semințe și lăsau cojile direct pe jos! Gunoiul lângă ei, bineînțeles. Tot lângă ei, la 3 bănci distanță, 2 paznici stăteau la o vorba bună, că na, era sfârșit de zi.

Primul lucru care îl fac este să anunț totuși agenții de pază, poate poate nu au observat mâncătorii de semințe necivilizați.

Cu fetița în bicicletă le arăt spre tinerii care mâncau de zor și scuipau pe jos și îi rog să se ducă să vorbească cu ei să facă ceva. Incepe un dialog interesant și trist:

– Dar doamnă mă înjură, nu mă ascultă ei pe mine! Credeți că nu am încercat?
– Mai încercați, poate cu altă abordare, nu dumneavoastră aveți datoria să păziți acest parc de astfel de lucruri?
– Dar ce doamnă, nu mă credeți? 
– Eu vă cred dar dacă nu vă descurcați, sunați la Poliția Sectorului 2 și cereți ajutor. E numărul pe panou. 
– Care panou?
– Din spatele dvs.
– Haideți doamnă, sunt și ei tineri! Iar mă înjură! 
– Exact! Haideți cu mine!

Discuția cu tinerii:

Îi rog frumos să își ia o pungă, îmi iau miștouri. Mă înfoi puțin în atitudine și ton. Le spun de poliție. Unul mă ia din nou la mișto – ceilalți spun că gata, nu mai mănâncă. Las mai moale, le spun că apelez la ei ca niște tineri inteligenți ce înteleg că nu este un gest frumos să arunci gunoiul pe străzi. Îi asigur că nu am nimic împotriva faptului că mănâncă semințe – mă ofer inclusiv să le dau o pungă. Îi rog doar să nu facă mizerie. Aduc în discuție multe argumente! 

Intervine paznicul:
– V-am zis, doamnă?
– Ce anume? Că nu va faceți datoria?

Tinerii râd, strâng și pleacă și eu îmi aud înjurături de la paznic! Sun la Poliția de Sector 2: le spun și de grupul de tineri și de colegii lor de la pază incopetenți, mă identific! Primesc răspunsul dorit:

„Trimitem în 5 minute doi colegi în parc doamnă! Mulțumim!”

Recapitulăm pașii:

1. Mai întâi luați legătura cu paznicii din parc dacă sunt prin apropiere. Poate poate unii sunt capabili să rezolve problema sesizată.

2. Dacă nu se rezolvă, rugați paznicul sau faceți chiar voi sesizări telefonice către Poliția Sector 2: (021) 252 57 70

3. Atenție! Prioritatea este integritatea voastră fizică – vă rugăm să evaluați situația și persoanele cu care încercați să negociați bunul simț pe stradă. Dacă evaluați că după un îndemn civilizat din partea dvs, persoanele cărora va adresați devin ușor agresive verbal, retrageți-va și sunați la poliție departandu-vă și fiind în singuranță astfel încât să nu vă puteți în pericol integritatea corporală. Faceți eventual o poză discret înainte. Siguranța dvs este cea mai importantă, cu atât mai mult dacă sunteți însoțiți și de copii.

Ulterior am aflat că a două zi patrulau prin Parcul Morarilor trupele de ordine menite să amendeze persoanele care fac mizerie în spațiu public. Se poate! Curaj!

Parcul Morarilor – Sector2

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Share: