În zona în care locuiesc sunt 2 câini care păzesc Restaurantul Hanul Haiducilor (ștrandul Văcărești) și își fac veacul pe stradă și în zona verde din imediata apropiere. Latră uneori mașinile, dar par destul de sictiriți și de pașnici, așa că mult timp i-am ignorat (și ei pe noi). Îmi plac câinii în general și nu am avut probleme cu ei în București.
Într-o dimineață însă, fără să fac nimic diferit, au venit amândoi supărați lătrând spre mine. Am început să le vorbesc pe un ton calm sperând că se liniștesc și am trecut cât am putut de repede, cu inima în dinți. Povestindu-i soțului despre asta mi-a confirmat că și pe el îl lătra deseori seara când iese la alergat în parc și că într-o zi s-au apropiat atât de mult încât aproape l-au mușcat (noroc că s-a apărat cu ghiozdanul). Am întrebat și ceilalți vecini din bloc și mulți mi-au spus că au avut la un moment dat probleme cu ei și că sunt foarte imprevizbili.
Dat fiind că zona în care stau ei liberi este exact calea de access către parc, circulată de foarte mulți părinți cu copii, am decis să iau atitudine. Si așa a început povestea:
- 17 Iulie 2017 – Am trimis sesizare pe email către ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor ([email protected]) și Poliția Locală Sector 4 ([email protected]).
- 18 Iulie – Am fost sunată de reprezentanții ASPA care s-au deplasat în teren la fața locului. Ei au constatat că acei câini au stăpân (aparent sunt ai Hanului deși nu au prezentat niciun act) și deci nu pot face nimic – au susținut că ASPA se ocupă strict de câini fără stăpân și m-au îndrumat spre Poliția Locală. Au discutat cu proprietarul și acesta a fost de acord să îi țină legați în curte în timpul zilei, cât să nu mai iasă în stradă, și liberi pe timpul nopții să alerge în curte cât porțile Hanului sunt închise. Mi s-a părut o soluție de bun simț și am fost bucuroasă că s-a rezolvat amiabil și repede.
- Din păcate proprietarul nu s-a ținut de promisiune și câinii erau din nou în stradă, liberi fără botnițe, la fel de imprevizbili. Spațiul verde din curtea Hanului este imens, câinii ar putea sta liniștiți acolo fără să deranjeze pe nimeni, nu înțeleg de ce trebuie să stea pe stradă să latre trecătorii.
- 26 Iulie – Am primit răspuns oficial de la ASPA via email (click aici pentru a vedea răspunsul oficial în format .jpg).
- 28 Iulie – Câinii erau tot în stradă, fără nicio jenă, și m-au lătrat în drumul spre parc cu copilul. Am sunat la Poliția Locală (021 9441) și le-am explicat situația. Mi-au spus că nu ține de ei, ci de ASPA, să sun la ei. Obosită de acest ping-pong între autorități am pozat câinii și am revenit cu o sesizare pe email atât către Poliția Locală S4 cât și către ASPA, rugându-i să colaboreze și să rezolve situația.
- 11 August – Am primit răspuns oficial de la PS4 via email (click aici pentru a vedea răspunsul oficial în format .pdf).
Momentan nu am mai văzut câinii liberi de câteva zile, deci sper că proprietarul să fi înțeles mesajul. Dacă îi văd iar, sincer nici nu aș știi cum să reacționez. Atât Poliția de Sector cât și ASPA mi-au zis că ei pot interveni (cu un avertisment sau o amendă la adresă proprietarului) doar dacă îi prind în flagrant. Asta înseamnă să sun exact când câinii sunt în stradă liberi și agresivi și ei să rămână așa 15 minute până ajunge un echipaj. Slabe șanse de reușită zic eu. Voi cum ați proceda?
Nedumerită de această regulă am început să citesc și am descoperit că există mai multe legi care protejează cetățenii de aceste situații neplăcute, dar și invers, câinii de cetățeni cu apucături dubioase – ele sunt listate pe site-ul Asociației Chinologice Române. Regula cu prinsul în flagrant însa se aplică la toate abaterile: câini agresivi fără botniță sau lesă, stăpâni care nu strâng după câinii lor, lăsând în urmă balegi urbane, accesul câinilor în locurile de joacă, etc. Un articol HotNews listează câte amenzi s-au dat în acest sens, și nu am fost deloc surprinsă să văd doar 19 la Sectorul 4, dovadă că legea este inaplicabilă. Cum pot eu că cetățean să țin pe loc o persoană sau un animal timp de 15 minute până când sosește un echipaj de poliție să vadă „în fapt” situația?
Singura soluție la care mă gândesc este ca Poliția de Sector să facă razii constante și să amendeze cetățenii care încalcă legea, motivându-i astfel să o respecte. Poate n-ar strica nici o campanie de informare și educare a posesorilor de patrupede – mi-a plăcut apelul la bun simț de pe blogul Prințesa Urbană. Ce alte idei / sugestii aveți?
Ca și concluzie, vă las la îndemână și niște telefoane utile, poate aveți mai mult noroc decât mine:
- ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor) – pentru câini fără stăpân: 021 9844
- Date de contact Poliția Locală de Sector – pentru câini cu stăpâni care nu respectă legea:
Pentru mai multă putere de muncă, ne puteți cumpăra o cafea! (rapid, cu cardul)