fbpx

Iluminat optim în locurile de joacă – Proiect #nocturna

Deși motivele pentru care copiii au nevoie să petreacă cât mai mult timp în aer liber sunt bine cunoscute de părinți și promovate de specialiști, în România există o tendință nesănătoasă de a petrece cât mai mult timp cu cei mici în interior, în special în sezonul rece.

Una dintre cauze este și faptul că din luna Octombrie până în Martie, soarele apune mult mai devreme, atingând apogeul pe 22 Decembrie când apune în jurul orei 16:30. În consecință, 5 luni din an ieșirile de după-amiază cu cei mici se fac pe întuneric.

La acest lucru mai contribuie și lumina insuficientă din parcuri și, în special, din locurile de joacă. Deși perfect funcționale în sezonul rece, părinții preferă să le evite deoarece există multe zone de întuneric în jurul echipamentelor de joacă, iar cei mici nu se pot juca în siguranță. Pentru că majoritatea locurilor de joacă din București nu sunt iluminate corect – fapt confirmat și de parinții din comunitatea Grow Up Romania – acestea par abandonate după ora 17:00.

Impactul negativ asupra sănătății și rutinei copiilor ne-a determinat să contactăm un specialist din domeniu pentru a afla care este nivelul corect al iluminării conform normativelor în vigoare, și care sunt soluțiile optime versus realitate. Așa s-a născut proiectul #Nocturna.

Înarmați cu un luxmetru am măsurat nivelul iluminării în 3 locuri de joacă din diverse parcuri din București (Parcul Carol – Sector 4, Parcul Moghioroș – Sector 6, Parcul Gheorghe Petrașcu – Sector 3) și, precum ne așteptam, valorile măsurate lasă de dorit.
Notă: măsurătorile sunt făcute de noi, non-specialiști, se va lua în calcula o marjă de eroare de 1-2 lx pentru iluminare; la fel pentru dimensiunile locurilor de joacă, ele au fost măsurate orientativ, nu respectă în totalitate forma reală a lor. Am vrut însă să ne facem o idee despre iluminatul general al locurilor de joacă și să tragem un semnal de alarmă asupra nivelului extrem de scăzut. Oricât de mari ar fi erorile de măsurare, se vede cu ochiul liber că este efectiv beznă în unele zone. (sau mai bine zis – nu se vede nimic 🙂 ).

Ulterior, cu ajutorul unui inginer proiectant din cadrul companiei Prosys Grup am realizat în programul DIALux evo schițele pentru un nivel de iluminare optim în locurile de joacă, pentru a putea propune Primăriilor cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor întâlnite. Montarea a 1-2 stâlpi adiționali ar face imediat diferența.

De exemplu, chiar în Parcul Moghioroș, în mijlocul skate-park-ului era montat un stâlp de iluminat cu becuri dispuse circular, care oferea o lumină optimă în acel spațiu. De ce nu și în locurile de joacă pentru copii?

Rezultatele le puteți vedea mai jos.
Pentru a avea un punct de reper pentru valorile măsurate, ajută să știți ca pe un trotuar corect iluminat, nivelul mediu este de aprox. 30 lx.

 

💡Parcul Carol, Sector 4 – locul de joacă din dreptul str. General Candiano Popescu, intersecție cu str. Frigului

Soluții propuse:

1. Adăugarea în interiorul locului de joacă a 2 stâlpi de iluminat cu 2 brațe (la amplasarea lor ținându-se cont de distanța de siguranță pentru protecția copiilor). Soluția ar creste nivelul de iluminare mediu la 51.8 lx (vs 3.77 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 12.4 lx (vs 0.2 lx inițial), 86.1 lx (vs 2 lx inițial) și 8.85 lx (vs 5 lx inițial).

2. Suplimentarea iluminatului existent în jurul spațiului cu 6 stâlpi de iluminat de același tip. Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 16.4 lx (vs 3.77 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 18.6 lx (vs 0.2 lx inițial), 11.5 lx (vs 2 lx inițial) și 15.8 lx (vs 5 lx inițial).

UPDATE: În urma sesizărilor noastre, în locul de joacă din Parcul Carol au fost adăugate 3 noi corpuri de iluminat (o soluție similară cu opțiunea 2 propusă mai sus), lucru ce a dus la o creștere a nivelul de iluminare mediu la 11.5 lx (vs 3.77 lx situația inițială), și a valorilor în punctele măsurate la 6.93 lx (vs 0.2 lx inițial), 11.2 lx (vs 2 lx inițial) și 15.5 lx (vs 5 lx inițial). Ne bucuram că sesizarea noastră a fost luată în calcul și mulțumim ALPAB pentru rezolvarea rapidă.

 

💡Parcul Gheorghe Petrașcu, Sector 3 – locul de joacă din dreptul bd. Basarabia (lângă terenul de baschet)

Soluție propusă:
Adăugarea în interiorul locului de joacă a 2 stâlpi cu 4 brațe (la amplasarea lor ținându-se cont de distanța de siguranță pentru protecția copiilor). Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 63.7 lx (vs 3.39 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 24.8 lx (vs 0.4 lx inițial) și 53.4 lx (vs 0.9 lx inițial).

UPDATE: În urma sesizărilor noastre, în locul de joacă din Parcul Gh. Petrașcu au fost adăugate noi corpuri de iluminat pe stâlpi (câte 2 proiectoare pe fiecare). Din păcate este o soluție improvizată care „orbește”, proiectoarele fiind foarte puternice. Este într-adevăr lumină, ne bucurăm că sesizarea noastră a fost luată în calcul, însă insistăm asupra implicării specialiștilor din domeniu în asemenea decizii.

UPDATE 2: În Ianuarie 2023 a fost schimbat întreg sistemul de iluminat al locului de joacă din Parcul Gh. Petrașcu.

💡Parcul Moghioroș, Sector 6 – locul de joacă din dreptul str. Brașov, intersecție cu str. Drumul Taberei
Aici situația generală este mult mai bună decât în celelalte două parcuri măsurate, nivelul de iluminare mediu ridicându-se la 13.9 lx (versus 3.39 lx Gh. Petrașcu și 3.77 lx Carol). Există însă zone întunecate în centrul locului de joacă și se pot aduce îmbunătățiri.

Soluții propuse:

1. Adăugarea în interiorul locului de joacă a unui stâlp cu 4 brațe (la amplasarea lui ținându-se cont de distanța de siguranță pentru protecția copiilor). Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 45.9 lx (vs 13.9 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 18.2 lx (vs 2.3 lx inițial) și 7.6 lx (vs 4.3 lx inițial).

2. Adăugarea unui sistem catenar (4 corpuri de iluminat suspendate între 2 stâlpi de susținere). Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 31.9 lx (vs 13.9 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 38.5 lx (vs 2.3 lx inițial) și 6.67 lx (vs 4.3 lx inițial).

Nu suntem singurii care promovăm iluminatul corect în sezonul rece – vă recomandăm să citiți un articol despre o campanie similară din Suedia, unde au măsurat și beneficiile prelungirii timpului de joacă în aer liber în lunile de iarnă. „The Swedish city of Uppsala has found a way to improve kids’ mental and physical health during the dark, dreary winter months: light up the playground so that they go outdoors more.”

 

Bun, deci ce este de făcut?

În primul rând – trimitem sesizări. Noi am trimis deja Primăriilor de Sector pentru cele 3 locuri de joacă și așteptăm răspunsul oficial. Dacă întâlniți aceleași probleme în locurile de joacă din zona voastră, vă îndemnăm să trimiteți sesizări – puteți folosi modelul nostru: Model Sesizare Iluminat.

În al doilea rând – ne dorim introducerea în normative/standarde a unor prevederi pentru modul de realizare a iluminatului în locurile de joacă. Din cercetările noastre a reieșit că acesta nu este reglementat – efectiv nu există în standardele naționale – așadar rămâne deseori la latitudinea peisagistului / arhitectului / Primăriei, și nu a specialiștilor în iluminat. Există standarde europene cu privire la siguranța copiilor în ansamblurile de joacă (SR EN 1176/1-7/2002-2003), însă nu și pentru iluminat. Dacă ne ghidam după regulile pentru aleile pietonale cu flux normal de pietoni, atunci nivelul minim dorit într-un loc de joacă este undeva între 20 – 30 lx.

Am publicat un articol în revista Electricianul (nr.2/2019) pentru a atrage atenția specialiștilor din domeniu asupra acestei probleme, am trimis sesizări către CNRI (Comitetul Național Român de Iluminat) și ARI (Asociația Română pentru Iluminat), și am purtat numeroase discuții cu reprezentanți ai UTCB.

 

UPDATE 2023: 👏👏👏 Am reușit!! 👏👏👏 Odată cu revizuirea parțială a Normativului pentru proiectarea sistemelor de iluminat rutier și pietonal (indicativ NP062), de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București, a fost posibilă introducerea unor reglementări tehnice referitoare la zonele adiacente aleilor din parcuri, precum și din zonele rezidențiale, cum ar fi spațiile de tipul locurilor de joacă pentru copii, zonele pentru platforme pentru exerciții fizice și activități recreative, spații de joacă pentru câini, etc. Link PDF – Modificare normativ 2023 – Monitorul Oficial.

Ce înseamnă acest lucru? Că începând cu anul 2023 orice loc de joacă nou construit sau renovat trebuie să respecte acest normativ ce reglementează un nivel optim de iluminat!

Share: